Kučan i Drnovšek različito o razrješenju ministra Rupela

PREDLOŽENA smjena dugogodišnjeg šefa slovenske diplomacije Dimitrija Rupela izazvala je u subotu neočekivanu reakciju bivšega predsjednika države Milana Kučana koji se potpuno solidarizirao s takvim potezom premijera Antona Ropa.

"Predsjednik vlade ima ovlasti sastaviti efikasnu ekipu u kojoj vlada povjerenje, i razumljivo je da se oprosti od onih koji njegovo povjerenje izgube", rekao je novinarima Kučan nakon svečanosti u gradiću Divači, gdje je govorio na proslavi 13. obljetnice nezavisnosti Slovenije.

Kučan je rekao da zadnji politički događaji ne isključuju mogućnost da se njegova nestranačka udruga "Forum 21" jače politički angažira idućih mjeseci. Slovenski politički analitičari ocjenjuju naime da je Rupelovo približavanje oporbenim strankama desnog centra, zbog čega ga premijer Rop želi zamijeniti profesionalnim diplomatom Ivom Vajgelom, znak slabljenja Ropovih liberalnih demokrata uoči parlamentarnih izbora koji će se održati na jesen. Kučan - kojemu je prije godinu i pol dana završio drugi puni predsjednički mandat - mogao bi, ocjenjuju analitičari, kao simpatizer stranaka lijevog centra, spriječiti izraženiju pobjedu desnice premda je nakon povlačenja s dužnosti izbjegavao otvoreno komentirati politička zbivanja.

Posve drukčije je na "slučaj Rupel" reagirao sadašnji predsjednik Janez Drnovšek, zauzimajući "neutralnu" poziciju. On je za komercijalnu postaju POP-TV rekao kako odluka premijera Ropa o smjeni ministra vanjskih poslova, samo nekoliko mjeseci prije izbora, nije najbolje tempirana te da ne zna je li se spor mogao prije riješiti dijalogom.

Pročitajte više