Kučma traži kraj "revolucije"

UKRAJINSKI predsjednik na odlasku Leonid Kučma pozvao je u petak na završetak "revolucije" i masovnih prosvjeda u znak podrške oporbenom čelniku Viktoru Juščenku zbog kojih je ugrožena i vlast u državi.

"Smirite strasti. Svaka revolucija mora završiti mirom. Što prije ta revolucija, ta takozvana revolucija, završi, bit će bolje za ljude za čiju se sudbinu toliko brinemo", rekao je Leonid Kučma u govoru što ga je prenosila televizija.

Dosadašnji predsjednik, 66-godišnji Kučma, objavio je taj poziv nakon sastanka s izaslanicima Europske unije koji žele posredovati u toj krizi nastaloj zbog neslaganja oko legitimnosti rezultata predsjedničkih izbora održanih u nedjelju. Juščenko tvrdi da su izbori bili nepošteni.

Tisuće Juščenkovih pristaša blokirale su u petak vladine i druge službene zgrade u Kijevu i zavladale gradskim središtem i tako prosvjeduju protiv službene objave središnjega izbornog povjerenstva o pobjedi proruskoga kandidata Viktora Janukoviča.

Janukovič je također u petak, pred oko 5,000 svojih pristaša okupljenih na trgu nedaleko središnje kijevske željezničke postaje, pozvao na zaustavljanje prosvjeda, ustvrdivši da je riječ o "neustavnom državnom udaru".

Spor oko legitimnosti izbora stvorio je napetost između Zapada i Rusije, koja strahuje od gubitka utjecaja u bivšoj sovjetskoj Ukrajini.

Pročitajte više