Kujundžić iz bolničke kapelice: U zdravstvu se događaju pozitivni pomaci

Foto: Pixsell/Petar Glebov

MINISTAR zdravstva Milan Kujundžić, u povodu Svjetskog dana bolesnika, posjetio je KB Dubravu.

Prije posjeta pacijentima u KB Dubravi, nazočio je misi u bolničkoj kapelici, a novinarima je uoči njenog početka iznio ocjenu da se u hrvatskom zdravstvu događaju pozitivni pomaci, ali da se u preventivnom smislu može i mora napraviti puno više.

"Pozitivni pomaci"


"Moja osnovna poruka o hrvatskom zdravstvu je da se događaju pozitivni pomaci u kvaliteti, dostupnosti, listama čekanja, radu i opremanju dnevnih bolnica, investiranjima u specijalizacije", rekao je Kujundžić, dodajući da je sve to u službi bolesnih, da ih je što manje i da ih se što bolje liječi.

Naglasio je da se u preventivom smislu može i mora napraviti toga puno više, ali da to nije stvar samo zdravstva, već stvar svih četiri milijuna stanovnika "koji moraju malo više pripaziti na svoje zdravlje, svjesni štetnih čimbenika i toga da na vrijeme otkrivena bolest znači bolest koja će najvjerojatnije biti izliječena".

Mreža dostupna svima


Na upit što se radi na području reforme zdravstvenog sustava, naglasio je da je osnovno mrežu učiniti dostupnom svima, podići kvalitetu, ali i odgovornost svih u sustavu.

"Ali, s druge strane treba napraviti to da iz informatičkog sustava bude razvidno tko gdje i koliko radi. Nastavljamo sa započetim procesom funkcionalnog spajanja bolnica, smanjivanja kapaciteta akutnih kreveta i odjela koji ne trebaju s jedne strane, a s druge strane poboljšanjem mreže primarne zdravstvene zaštite", poručio je ministar.
 

Pročitajte više