SMRT DJEČAKA U METKOVIĆU

Kujundžić je lani rekao da je bolnica u Metkoviću gotova stvar. Nije ni započeta

Foto: Hrvoje Jelavić, Ivo Čagalj/Pixsell

INDEX je u petak objavio priču o devetogodišnjem Gabrijelu iz Metkovića kojeg je otac dva puta vodio na Hitnu, a oni su ga vraćali kući, dok su ga treći put s Hitne poslali pedijatru. Dječak je na kraju umro. Potom smo u subotu objavili priču o 5-godišnjoj djevojčici Emi Markota koju je majka odvela na Hitnu u Metković gdje je nisu pregledali već poslali pedijatru. I ona je preminula, i to par sati nakon što ju je majka odvela na Hitnu.

>> Dječak iz Metkovića više puta je bio na Hitnoj, a oni su ga slali kući. Umro je

>> I malu Emu odbili su pregledati na Hitnoj. Umrla je par sati kasnije

>>Djeca su umrla, nisu ih ni pregledali. To nije jedini propust Hitne u Metkoviću

Ravnatelj Doma zdravlja u Metkoviću, u sklopu čije je zgrade i Hitna pomoć, Mihovil Štimac, rekao je za Index kako laboratorij u Domu zdravlja ne radi od subote popodne do ponedjeljka ujutro, tako da se praktički tijekom cijelog vikenda u Metkoviću ne mogu napraviti nikakve laboratorijske pretrage jer ni u Hitnoj u Metkoviću ne rade pretrage. Dječaku Gabrijelu tako nisu izvadili krv i kad je helikopterom poslan u KBC Split, već je na žalost bilo kasno. Isti slučaj je bio i s curicom Emom prije dvije godine.

Od Splita udaljeni 140 km, od Dubrovnika 100 km

Grad Metković je udaljen od Opće bolnice Dubrovnik 100 kilometara, a od KBC-a Split 140 kilometara, a njihova Hitna i Dom zdravlja pokrivaju veliko područje i potrebna im je Dnevna bolnica koju je ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio još u lipnju 2017. i to kao praktički gotov projekt, a do danas nije napravljena.

U lipnju 2017. godine, ministar zdravstva Milan Kujundžić, za potrebe kampanje HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Metkovića Dalibora Miluna, predstavio je stanovnicima tog kraja projekt Dnevne bolnice u Metkoviću kao gotovu stvar.

"Ministarstvo je iz EU fondova već osiguralo financijska sredstva za opremanje Dnevne bolnice u Metkoviću te je s Općom bolnicom Dubrovnik dogovorilo njeno osnivanje, čime će za njen rad biti osigurani liječnici specijalisti i medicinske sestre te sav ostali potrebni zdravstveni kadar", napisao je Kujundžić u posebnom pismu HDZ-ovom kandidatu Milanu, a što je ovaj iskoristio kao adut na lokalnim izborima za gradonačelnika Metkovića. Milan je pobijedio na izborima, Kujundžić je i dalje ministar, a već godinu i pol dana ne nazire se kada bi u Metkoviću mogla profunkcionirati davno obećana i već "sređena i dogovorena" bolnica.

U srpnju ove godine zastupnik Nikola Grmoja podsjetio je ministra Kujundžića na njegovo obećanje o Dnevnoj bolnici, podsjetivši ga da je godinu dana prije rekao kako su osigurane i financije i osoblje, no da bolnice i dalje nema.

Kujundžić sad ima drugačiju priču

Sudeći prema Kujundžićevom odgovoru iz srpnja, ispalo je da novac tek treba nabaviti i to iz EU fondova, kao i da ne postoji dogovor s dubrovačkom bolnicom oko kadrova.

"Bit će taj projekt samo su ljudi iz Dubrovačko-neretvanske županije bili malo sporiji. Oni su mislili to raditi na 1800 kvadrata prostora, a što je zapravo nepotrebno. Treba to smanjiti na realnu mjeru", naglasio je Kujundžić ovog ljeta dodajući da će metkovska Dnevna bolnica funkcionirati u sklopu OB Dubrovnik te će se tako riješiti problem liječnika i drugog medicinskog osoblja. Ministar je tada u saboru rekao da to ne bi trebala biti bolnica u klasičnom smislu već dijagnostički centar.

"Nema tu obmana, to će se dogoditi", rekao je Kujundžić u saboru prije pola godine. Kada smo ovog tjedna upitali ministra Kujundžića je li lagao za potrebe lokalne kampanje i što se događa s projektom Dnevne bolnice u Metkoviću, dao nam je vrlo kratak odgovor.

"Molimo da se za odgovor obratite ravnatelju Opće bolnice Dubrovnik", pismeno su nam odgovorili iz ministrova kabineta. Iz OB Dubrovnik nismo za sada dobili odgovor, no što se događa s projektom Dnevne bolnice, upitali smo Grad Metković i županiju Dubrovačko-neretvansku.

"Poduzete su brojne aktivnosti koje su preduvjet za gradnju same bolnice", kaže nam gradonačelnik Metkovića Milan dodajući da je projekt Dnevne bolnice projekt Dubrovačko-neretvanske županije, Opće bolnice Dubrovnik i Ministarstva zdravstva. Kako je naglasio gradonačelnik, za sada imaju arhitektonski snimak izvedenog stanja zgrade i tehnološki projekt, proveli su postupak nabave za izradu projektne dokumentacije, a pri završetku je izrada glavnog projekta.

Nema još ni građevinske dozvole

"Ono što slijedi je ishođenje građevinske dozvole koje se očekuje najkasnije koncem veljače 2019. godine nakon čega slijedi raspisivanje javne nabave za izvođača radova. Početku radova nadamo se sredinom sljedeće godine", kaže gradonačelnik Milan. No, to je sve još daleko od one najave iz lipnja 2016. godine kada je cijeli projekt predstavljen kao gotova stvar.

U Županiji nam kažu da je Dnevna bolnica predviđena u zgradi bivšeg Općinskog suda u Metkoviću pa je stoga bilo nužno izvršiti brojne prethodne radnje, kao što je dozvola Ministarstva državne imovine, te je morala biti izvršena ocjena stanja konstrukcije koju je i izvršila ovlaštena tvrtka.

"Opća bolnica Dubrovnik izradila je Idejni projekt koji je također i usklađivan s uvjetima korištenja sredstava iz fondova EU-a. Trenutno je pri kraju izrada Glavnog projekta, a građevinska se dozvola očekuje do konca veljače 2019. god. Dnevna bolnica Metković osigurat će specijalističke preglede i tretmane u samom Metkoviću, što je veliki dobitak za pacijente iz doline Neretve, premda njeno djelovanje neće utjecati na pružanje dosadašnjih usluga Doma zdravlja i Hitne medicinske službe u Metkoviću", kažu nam iz Županije u kojoj je na vlasti HDZ.

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić prošlog je ljeta službeno na zahtjev premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović odgovorio kako im nedostaje 25 do 26 liječnika. Kako bi dubrovačka bolnica trebala riješiti problem osoblja za potrebe Dnevne bolnice u Metkoviću, za sada nije poznato.

Dvoje djece u Metkoviću umrlo, tko će odgovarati?

Međutim, ova dva tragična slučaja, koja je otkrio Index, pokazuju da se hitno mora unaprijediti zdravstvena skrb u Metkoviću. Tako smo otkrili i da se Hitna u Metkoviću zaključava u trenu kad im tim odlazi na intervenciju.

Indexu su to dojavili liječnici iz Doma zdravlja Metković, a to nam je potvrdio i ravnatelj te ustanove Mihovil Štimac.

"Po mojim saznanjima, zna se dogoditi da se vrata Hitne zatvore i da nema nikoga. Ne znam je li to do dolaska tima, naime danas Hitna funkcionira u timovima i kompletan tim ide na intervenciju. Prije je Hitna radila u sklopu Doma zdravlja, no onda smo se 2011. razdvojili i oni su postali zasebna zdravstvena ustanova. Ono što mogu reći je, da u vrijeme dok je Hitna bila u sklopu Doma zdravlja, vrata Hitne nikad nisu bila zatvorena, uvijek je bilo nekoga. No ovo što se događa u Hitnoj u Metkoviću se također događa i u drugim takvim ustanovama.

Nakon svega ovog, nadam se da će stvari bolje funkcionirati", rekao je za Index ravnatelj Štimac.

Pročitajte više