Kujundžić: Liječnicima ćemo platiti prekovremene u ratama

Screenshot: HRT

O PROBLEMU prekovremenih sati liječnika u Otvorenom su govorili Milan Kujundžić, ministar zdravstva, Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore i Mladen Bušić, ravnatelj Kliničke bolnice "Sveti Duh".

Država im duguje preko milijardu kuna

Podsjetimo, Vrhovni sud donio je odluku prema kojoj liječnici kod obračuna prekovremenih sati imaju pravo na sve dodatke za posebne uvjete rada, odgovornost i znanstvene titule, kao i za redoviti rad. Država im duguje oko milijardu i pol kuna. 

"To je problem koji postoji i koji treba riješiti, ali se nije mogao prije nego Vrhovni sud izrekne svoje mišljenje. Kad smo pregovarali o kolektivnom, znali smo i brzo se sa sindikatima dogovorili da dok traje proces na sudu ne možemo to rješavati", rekao je ministar Kujundžić.

Kaže kako je novac uvijek problem i u bogatim zemljama, a kamoli u Hrvatskoj.

"Mislim da ćemo naći nekakvo rješenje s liječnicima, da će se kroz neki broj rata taj novac refundirati. Mi moramo sjesti i dogovoriti se kako početi plaćati i kako otplatiti ljudima", smatra ministar.

Govorili su i o odlasku liječnika 

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić kaže kako su zadovoljni rezultatom svoje akcije. 

"To je bio rizičan potez iako smo imali podlogu među našim članovima u Osijeku, tamo je sve krenulo i tamo su zapravo pioniri toga i treba im zahvaliti što se su se usudili tako nešto pokrenuti dok su sebe osobno izlagali kojekakvim pritiscima", rekla je Čulinović-Čaić. 

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić upozorio je na rast odlaska liječnika koji su završili fakultet i nisu se ni pokušali zaposliti u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

"Ovo treba spriječiti da se nastavi dalje. Mi moramo ovim mladim ljudima poslati poruku da se liječnike u Hrvatskoj uvažava, da se s liječnicima razgovara o njihovim radnim pravima, da se njihove plaće korektno obračunavaju i u konačnici da se njihov rad ozakoni", rekao je Luetić.

Mladen Bušić, ravnatelj KB-a "Sveti Duh", rekao je da je nakon pravnog očitovanja Vrhovnog suda stvar jasna te da će se liječnici ponašati zakonito kao i do sada.

"Hrvatska ima jako dobar zdravstveni sustav i on počiva prije svega na izvanrednim liječnicima, medicinskim sestrama i ostalom zdravstvenom i nezdravstvenom osoblju. Zahvaljujući tom temelju i naslijeđu solidarnog zdravstvenog osiguranja kakvo baštini Hrvatska, mi zapravo pružamo svojim pacijentima doista kvalitetnu zdravstvenu uslugu", istaknuo je Bušić.

Pročitajte više