Kurdski čelnik tvrdi da bi iračka oporba trebala imati važniju ulogu

KURDSKI čelnik Massoud Barzani rekao je da se američkobritanska invazija na Irak mogla odvijati puno lakše da je iračka oporba dobila značajniju ulogu, te je dodao da ne postoji kurdski plan zauzimanja grada Kirkuka u kojem se nalazi razvijena naftna industrija, objavio je u petak panarapski list Asharq alAwsat.

Barzani, čelnik Kurdistanske demokratske stranke (KDP), rekao je također za panarapski list da iračke oporbene skupine neće prihvatiti nikakvu vojnu upravu u Iraku.

"Iračke oporbene snage odbijaju vojnu upravu, bilo iračku ili neiračku, te žele da Iračani sami imenuju svoje vodstvo", rekao je Barzani.

Odgovarajući na pitanje o razvoju ratne situacije, Barzani je rekao: "Iz onoga što vidim i čujem s terena, ima nešto nenormalno u provedbi planova i operacija, kao na primjer da američke i britanske snage idu same bez sudjelovanja iračke oporbe."

"Tu leži jedan od razloga prekida u njihovu napredovanju i razlog privremenog zastoja", rekao je Barzani.

Upitan planiraju li Kurdi zauzeti Mosul ili Kirkuk, Barzani je rekao: "Samo želimo priključiti Kurdistanu regije s kurdskom većinom u Mosulu. Glede Kirkuka, koji ima kurdsku većinu povijesno i zemljopisno ... želimo taj problem riješiti postupno i ne planiramo ga zauzeti."

KDP upravlja dvjema od tri pokrajine koje čine područje kurdske samouprave na sjeveru Iraka, uspostavljeno nakon Zaljevskog rata 1991. godine.

Pročitajte više