UHLJEBISTAN

Kuščević dao POS-ov stan HDZ-ovu načelniku, a ovaj ga iznajmljuje turistima

Foto/screenshot: Index/Pixsell/Igor Kralj/Booking.com

NAČELNIK Nerežišća na Braču, HDZ-ovac Svemir Obilinović, vlasnik je stana u tamošnjoj zgradi POS-a koji iznajmljuje turistima. Pravo na kupnju stana iz programa društveno poticane stanogradnje, po cijeni nižoj od tržišne, dala mu je Općina dok je načelnik bio Lovro Kuščević, sadašnji ministar uprave i politički tajnik HDZ-a. 

Obilinović nam je potvrdio da POS-ov stan iznajmljuje turistima. Kada smo ga nazvali, počeli smo općenito razgovarati o projektu POS-a u Nerežišćima i bio je razgovorljiv. No čim smo ga pitali zna li tko iznajmljuje POS-ov stan, zastao je, pa zatražio da mu pitanje pošaljemo mailom. Nešto kasnije stigao je odgovor.

"Vlasnik sam stana u zgradi POS-a u Nerežišćima površine 70 metara četvornih od 2010. godine i to je jedina stambena nekretnina u mom vlasništvu i vlasništvu moje supruge, koja je ujedno i sudužnik pri plaćanju kredita za taj stan. U stanu veći dio godine živi naš sin, a u istom se, od 2016. godine tijekom srpnja i kolovoza, pružaju usluge smještaja u domaćinstvu (pod nazivom apartman Ferdo) i na ostvareni prihod se uredno podmiruju sve zakonske obveze", priznao je Obilinović.

Živi u roditeljskoj kući

Zanimalo nas je i čije je vlasništvo lijepa kamena katnica u kojoj živi načelnik. Odgovor: "Mojih roditelja za po 1/2."

Obilinovići za stan plaćaju kredit OTP banci u iznosu od 43.097 eura. Kada ga otplate, aktivirat će se kredit prema Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretnina (APN) u iznosu od 142 tisuće kuna.

Svrha POS-a je stambeno zbrinjavanje ljudi bez doma, a ne preprodaja ili iznajmljivanje stanova. Stoga smo pitali državni APN kako gleda na iznajmljivanje stanova POS-a?

"Stambeno zbrinjavanje mladih jedno je od prioriteta Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i APN-a. Jedan od modela stambenog zbrinjavanja je i program POS. Upravo zbog sprječavanja zloporabe pri preprodaji i davanju u najam stanova kupljenih u POS programu pod povoljnijim uvjetima, Ministarstvo je još prošle godine krenulo u izmjene postojećeg zakona. Izmjenama zakona uvodi se između ostaloga i zabrana davanja u najam ili prodaja neotplaćenih stanova što se definira kupoprodajnim ugovorom. Pa će tako u slučaju da netko odluči prodati ili iznajmiti POS-ov stan, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina (APN) o svemu obavijestiti banku u kojoj je dignut kredit za kupnju stana, a banka će morati kredit u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati", najavljuju iz APN-a i napominju da je "na 12. sjednici Sabora 9. svibnja 2019. godine donesen zaključak da se prihvaća Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji. U tijeku je priprema konačnog prijedloga zakona" što će, smatraju u Agenciji, spriječiti daljnje zloupotrebe.

Dakle, ono što radi načelnik Nerežišća, smatraju zloupotrebom.

Među 12 dobitnika su Kuščevićev šogor i HDZ-ov načelnik 

POS u Nerežišćima pokrenut je i realiziran dok je Kuščević vodio općinu. Često se ponosio uspješnošću tog projekta, "prvog otočnog POS-a", i tvrdio da je pokrenut u cilju demografske obnove mjesta i otoka. Na natječaj za otkup stanova po cijenama povoljnijima od tržišnih, koji je raspisala Općina Nerežišća, javilo se četrdeset familija. Kuščevićeva administracija odabrala je 12 dobitnika, a među njima su njegov šogor Ivica Žuvić - Kuščević mu je sudužnik za kredit - te Obilinović koji stan iznajmljuje turistima. Aktualnom načelniku, kako se čini, stan baš i nije neophodan, a svi u mjestu znaju, ono što i sam potvrđuje - da živi u roditeljskoj kući.

Za komentar smo zamolili i Kuščevića. Nije se oglasio. 

Pročitajte više