Kutina: spomen na matka Peića

U povodu 80. obljetnice rođenja Matka Peića (1923. 1999.) večeras je kutinski ogranak Matice hrvatske održao spomen na toga hrvatskog putopisca, pjesnika, povjesničara umjetnosti, slikara i feljtonista.

Kutinčani i Moslavci su se osobito sjetili Peićevih skitnja svojim krajem, koje je posebno zabilježio u ´naftaškim´ putopisima u knjizi ´Crno zlato´. Na Peićeve ´europske skitnje´ podsjetila je u Gradskoj kavani otvorena likovna izložba povjesničara umjetnosti Mladena Mitra.

Autor je kao vodič u brojne europske umjetničke metropole i sam na uljima, akvarelima i pastelima oslikao ugođaj tih gradova.

Spomenom na Matka Peića kutinska je Matica hrvatska počela i svoj ovogodišnji program ´Putopisnim zanosom Matka Peića´. Pri tomu je utemeljen i Klub ljubitelja putovanja ´Matka Peića´.

U Gradskoj knjižnici i čitaonici obljetnicu Peićeva rođenja prati i izložba naslova njegovih knjiga i kritičkih osvrta.

Matko Peić rođen je 1923. u Požegi, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je 1947. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Ljube Babića i Vladimira Becića.

Među najpoznatija Peićeva djela ubrajaju se ´Skitnje´, ´Ljubav na putu - od Drave do Jadrana´, ´Crno zlato´, ´Jesen u Poljskoj´, ´Evropske skitnje´, ´Slava Raškaj´, ´Vladimir Becić´ i t.d.

Pročitajte više