Kutle: U privatizaciji sam sve radio pravno i moralno

Iznoseći svoju obranu na suđenju za navodne malverzacije pri kupnji dionica u tvrtkama "Diona" i "Univerzal" nekada najpoznatiji hrvatski tajkun Miroslav Kutle danas je ustvrdio da je sve radio pravno i moralno.

Kao i pri prvom izjašnjavanju o krivnji na početku suđenja, Kutle je iznoseći obranu ponovio kako, unatoč ekonomskom obrazovanju, ne može točno odgovoriti za što ga se tereti u ovom slučaju koji će nepravomoćno završiti sutra u 13 sati. Tada bi sudac zagrebačkog Županijskog suda Miroslav Šovanj trebao pročitati presudu.

Svoje viđenje događaja oko privatizacije "Dione" i "Univerzala" Kutle je započeo pričom o izgradnji svog poslovnog carstva, koje je prije petnaestak godina bilo jedno od najvećih u Hrvatskoj.

Uključivanje svog "Globus holdinga" u privatizaciju društvenih poduzeća početkom devedesetih godina prošlog stoljeća Kutle je nazvao "pitanjem nacionalne svijesti" u vrijeme mlade i nesigurne države. Rekao je da je svoje poslovno carstvo osnovao svojim kapitalom te novcem rodbine, poslovnih partnera ali i kreditima banaka.

Ugovor o stjecanju kontrolnog paketa u "Dioni" potpisao je u travnju 1994. s povratnikom iz inozemstva Božom Čulom. Prva se transakcija dogodila mjesec dana kasnije kada je na zagrebačkoj burzi Čulino poduzeće "Partner invest" kupilo 31.500 dionica "Dione" po cijeni od osam tadašnjih milijuna njemačkih maraka, kazao je Kutle.

S istim partnerom kasnije je na burzi kupio još "Dioninih" dionica, dok su najveći dio vlasništva, čak 147 tisuća dionica, otkupili tzv. torbarenjem.

"Posrednici bi obišli male dioničare i kešom im platili dionice. Taj novac smo dali Čule i ja, a cijenu je odredila cijena postignuta na burzi", kazao je Kutle.

Nakon što su stekli većinski paket dogovorili su se da Čule izađe iz posla za što mu je Kutle, kako je rekao, isplatio čak 14 milijuna njemačkih maraka.

"U sljedećoj fazi, 'Globus holding' od mene otkupljuje paket dionica 'Dione', a slično se događalo i sa 'Univerzalom'", ustvrdio je Kutle.

Odbacio je tvrdnje da je svoje radnike ostavljao bez posla, rekavši da je po ekspertizi Ekonomskog instituta čak 4.500 radnika Globus holdinga bilo višak.

"Taj višak je holding koštao 350-400 milijuna kuna godišnje, a vlasnici i dioničari su se svjesno odrekli te dobiti da bi radnici ostali zaposleni", kazao je.

Tužiteljstvo Kutlu tereti da je zlouporabama položaja i ovlasti, odnosno malverzacijama pri kupnji dionica trgovačkog lanca "Diona" i bjelovarske tvrtke "Univerzal" u razdoblju između 1995. i 1998. oštetio "Globus Holding", poduzeće kojem je bio na čelu, za oko 58 milijuna kuna.

(Hina) xam yso

Pročitajte više