Labus: U ponedjeljak bez odluke EU o prekidu pregovora sa SCG

Potpredsjednik Vlade Srbije i šef pregovaračkog tima Srbije za pregovore s Europskom unijom Miroljub Labus rekao je u petak da ne očekuje kako će EU u ponedjeljak donijeti odluku o prekidu pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom zbog nesuradnje s Haškim sudom.

"Mislim da u ponedjeljak neće biti prekida pregovora, ali će biti usvojena rezolucija ili izjava s oštrim upozorenjem u vezi suradnje s Haškim sudom", izjavio je Labus novinarima, dodajući da se "nakon toga svakog trenutka može dogoditi neka loša vijest", odnosno odluka o prekidu pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju SCG i EU, koji su počeli u listopadu prošle godine.

Labus sumnja da će se bilo što do ponedjeljka dogoditi u rješavanju "slučaja Mladić", a tvrdnje o njegovu uhićenju ili lociranju, koje su objavili brojni svjetski i domaći mediji, po njegovim riječima, "nanijele su ogromnu štetu ugledu zemlje". Te glasine - ali i konferencija za novinare glavne haške tužiteljice Carle del Ponte u srijedu u Den Haagu - pokrenute su, smatra on, kako bi se izvršio pritisak na Vladu Srbije, koja nema informacije da se Mladić nalazi u zemlji.

"Psihologija nekih krugova je da se s ovom vrstom pritisaka može raditi s Vladom Srbije", kazao je potpredsjednik Vlade Srbije, koji je optimistično prognozirao da "iako su svi rokovi probijeni" SCG ima manje od mjesec dana pred sobom za rješavanje pitanja suradnje s Haškim sudom, ako želi održavanje iduće runde pregovora s EU u travnju ove godine.

Za razliku od Labusa, direktorica Ureda Vlade Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević izjavila je da je "potpuno jasno da neće biti iduće runde pregovora ako se ne riješi pitanje Ratka Mladića". Kako prenose "Večernje novosti" od petka, europski komesar za proširenje Olli Rehn je to jasno kazao ne samo za svog prošlotjednog posjeta Beogradu, već i prije mjesec dana u Bruxellesu.

I ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković, nazivajući "tragikomedijom" događanja oko Mladića posljednjih dana, najavio je da će u ponedjeljak u Bruxellesu od predstavnika EU zatražiti da ne odlažu i ne prekidaju pregovore sa SCG.

"Pokušat ću se izboriti da se ne pokreće procedura odlaganja i suspenzije, a upravo bjegunci od haške pravde i političke snage u zemlji koje ih podržavaju žele zatvoriti puteve Srbiji prema Europi, gurnuti je u izolaciju i ponovnu bijedu, jer je to jedini način da se oni domognu vlasti", kazao je Drašković novinarima u četvrtak.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn u ponedjeljak podnosi izvješće o situaciji u SCG i ocjenu o tome da li nastaviti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom.

(Hina) xttag ybr

Pročitajte više