Labus: Vlada Srbije želi suradnju i stabilnost u regiji

POTPREDSJEDNIK vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu kako će nova srbijanska vlada inzistirati na učvršćenju stabilnosti i suradnje u regiji te u cijelosti izvršiti svoje obveze prema Haaškom tribunalu.

"Nova vlada Srbije je demokratska, reformska i proeuropska", kazao je Labus novinarima nakon razgovora što ih je vodio s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem.

Labus je prvi dužnosnik nove srbijanske vlade koji posjećuje zemlje regije kako bi uvjerio susjede u spremnost za nastavak suradnje i održanje stabilnosti.

Labus je istaknuo kako sve zemlje regije imaju zajednički cilj a to je približavanje euro-atlantskim integracija pa stoga trebaju zajednički raditi na ispunjenju tih planova.

"Mi znamo da u utrci za priključenje EU vrijedi načelo regate, no u njoj svi plovimo na istom jezeru", kazao je zamjenik srbijanskog premijera.

Odgovarajući na novinarska pitanja on je ustvrdio kako između njega i Vojislava Koštunice nema velikih razlika te da će se to vidjeti i na planu učvršćenja zajedničke države Srbije i Crne Gore.

Odgovarajući na pitanje što će nova vlada Srbije učiniti s obzirom da 31. ožujka ističe rok do kojega Beograd mora pokazati konkretnu spremnost za suradnju sa sudom u Den Haagu, Labus je kazao kako ne očekuje da bi taj datum mogao donijeti dramatične obrate, ali je potvrdio da će suradnje sa ICTY-jem biti. On je izrijekom potvrdio kako je nova vlada Srbije spremna učiniti sve ne bi li se uhitilo Ratka Mladića za kojega međunarodna zajednica drži da se skriva negdje na području Srbije.

"Sve naše službe dobile su nalog istražiti nalazi li se Ratko Mladić u Srbiji. Ukoliko je on doista tamo neće biti nikakvih zapreka provedbi zakona", kazao je Labus.

Bosanskohercegovački premijer Adnan Terzić kazao je kako vlasti u Sarajevu pozdravljaju spremnost nove srbijanske vlade na suradnju i promicanje gospodarskih i političkih odnosa.

Terzić je istaknuo kako je za BiH od ključnog značenja stabilnost na cijelom području Balkana pa tako i u Srbiji.

Osim sa premijerom Terzićem, Miroljub Labus u Sarajevu je razgovarao i sa ostalim najvišim dužnosnicima države i entiteta, a tijekom dana boravit će i u Banjoj Luci.

Pročitajte više