Lady JaCa

DA SVE nije protkano homofobijom, zatucanošću, primitivizmom, govorom mržnje i gadljivim i prozirnim podilaženjem posljednjim ostacima otupljene publike – bio bi to zabavan koncert.

Lady JaCa

Bilo bi neprocjenjivo gledati Jadranku Kosor i grupu odraslih HDZ-ovaca koji poput zaluđenih fanova "Sumraka" svojoj Belli Swan pjevaju ljubavne pjesme i s mahnitim osmijehom na licu jedva susprežu nagon da veselo zaplješću, istrče na rub pozornice, "stejđ dajvnu" i strmopizde se među raju koja bi ih na rukama nosila do vječnosti i nazad. Nažalost, sve je to podsjećalo na koncert ocvalih rokera prorijeđene duge kose čiji hitovi već odavno ne izazivaju željenu reakciju, a nakon godina neumornog nastupanja, shvatili smo sljedeće: a) ovi likovi nisu ništa drugo nego gomila "one hit wondera" koji od '91. nisu snimili ništa vrijedno spomena, b) sve je manje onih koji žele slušati njihovo pozivanje na dane ponosa i slave i c) na ovim se koncertima najviše zabavljaju izvođači.

Ako ste kojim slučajem pogledali video zapis ili pročitali reportažu sa bilo kojeg predizbornog "koncerta" na kojem su headlinerica Jadranka Kosor, brojne predgrupe i kantautori izvodili svoje najveće hitove, mogli ste doći do zaključka da se za ovaj koncert neće tražiti karta više, a još manje bis.

Lady JaCa drvila je po provjerenom repertoaru, neuspješno servirala nisku očajnih "crowd pleasera" koji su zvučali "so last century", pokušavala pridobiti publiku uobičajenim koncertnim forama u stilu "'ko more platit tu ljepotu", ali ono što je za rukom pošlo Bono Voxu i Snoop Doggu ovdje je propalo kao videoteka koja u ponudi ima samo VHS kazete. Možda je trebala obući dres hrvatske reprezentacije ili citirati Gundulića, ali sve je na kraju završilo kao zabava za njenu svitu koja je, čini se, jedina reagirala na ove otrcane fraze. Svi oni koji su na sceni dovoljno dugo, trebali bi biti svjesni da imaju problem kada najveći feedback dolazi od članova pratećeg benda.

U svakom slučaju, hitovi kao što su "Ustani Franjo", "Ne znam mnogo, ali super sam sa Bogom", "Party Like It's 1991", "Sveto pero Svetog Tate spasit će Hrvate"  i grozomorne obrade klasika "Lipa si lipa" i "Kome bi šumilo moje more sinje", samo su dodatno učvrstili stav da ovu skupinu valja što prije rasformirati. Newcomer Željko Kerum pokazao se kao prilično loš dodatak kolektivu jer osim tragikomičnog ulizivanja, povika "ajmo ruke gore" i neobjašnjivog entuzijazma nije pokazao apsolutno ništa.

Tužan kraj


Isto tako, premijerka je trebala pametnije odabrati predgrupe jer kada se predstavljate kao bend koji će uskoro započeti svoju europsku turneju, posljednje što vam na pozornici treba jest nazi punker Ante Kulušić koji arlauče stihove: "Peder hoda po Poljani, Hrvatskoj su odbrojani dani". Frontmenici se nastup svidio, ali ne bi smjela zaboraviti da ovakve koncerte u pravilu okončava policija koja upada s pendrecima i grubo tjera bandu prije nego se zaori i "Jasenovac i Gradiška stara".  Naravno, u ovom slučaju progledali smo im kroz prste jer ipak je riječ o trendseterima, a ako trendseteri kažu da je homofobija "in", onda je valjda "in".

Da stvar bude gora, turneja je naišla na otpor u pojedinim dijelovima Hrvatske pa su tako drniški branitelji reagirali kao da im dolazi Ceca, a ne Jaca. No, najzanimljivije je bilo u Makarskoj gdje je lokalni ribar toliko "zamračio" da im je nastup odlučio zagorčati protestnim puštanjem narodnjaka s ribarice, a to nije dobar znak. Zaista je žalosno gledati bendove koji su toliko nepopularni, a opet toliko bahati da forsiraju svoju glazbu čak i tamo gdje nisu dobrodošli. Nakon svega, patetični novi singl "Možeš blokirat moju imovinu, ali srce ne" došao je kao tužni šlag na još tužnijoj reform torti očaja. Samo je pitanje vremena kada ćemo Jadranku Kosor i njene satelite gledati na "Farmi" gdje završavaju svi oni čiji su najbolji dani odavno iza njih.

Zaista tužan kraj nekad velikog benda koji nam je u različitim, a opet tako sličnim postavama donio nezaboravne klasike u kojima će uživati i unuci naših unuka.

Pročitajte više