Lajčak poručio Hrvatima da ne postoji mogućnost trećeg entiteta u BiH

VISOKI predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Miroslav Lajčak izjavio je u Mostaru kako ne postoji mogućnost izmjena entitetskih ustava, koje su nedavno putem Kreševske deklaracije zajednički zatražili čelnici hrvatskih stranaka, javlja "Slobodna Dalmacija".
Upozorio je da ne postoji mogućnost da dođe do bilo kakve izmjene Daytonskog mirovnog  sporazuma i Ustava BiH-a, osim ako se ne slože sva tri konstitutivna naroda. Lajčak je dodao kako je sve što zna o detaljima Kreševske deklaracije saznao iz medija i da se treba sastati s predstavnicima hrvatskog naroda kako bi im objasnio da njihovi zahtjevi nikako ne mogu proći.
Kreševsku deklaraciju potpisalo je zajednički šest hrvatskih stranaka u BiH, a u njoj se izražava nezadovoljstvo dvoentitetskim uređenjem BiH, koji je prema njima doveo do toga da Hrvati nisu jednakopravni narod. Ipak, deklaracijom se izravno ne spominje traženje formiranja trećeg entiteta kao mogućeg rješenja.
Kako prema ustavu BiH predstavnici nijednog konstitutivnog naroda ne mogu biti nadglasani i promjene ustava se mogu donositi samo konsenzusom, takav scenarij već kategorički odbijaju Bošnjaci, dok se u Republici Srpskoj boje pretenzija na dijelove svojeg entiteta.
J.S.
Foto: OHR

Pročitajte više