Landale: General Strugar i SCG prekršili nalog ICTY-a

UMIROVLJENI general JNA Pavle Strugar, optužen za ratne zločine u Dubrovniku 1991., i vlasti Srbije i Crne Gore prekršile su nalog Haškog suda (ICTY) da se optuženi do 2. prosinca vrati u Haag s privremene slobode kako bi 9. prosinca počelo njegovo suđenje, objavio je u srijedu ICTY.

Strugaru je Raspravno vijeće naložilo da do 2. prosinca bude u Haagu, uz napomenu da se 24-satno odgađanje zbog osobnih problema neće smatrati kršenjem odluke o puštanju na privremenu slobodu.

"Budući da, koliko znam, on ni danas ne dolazi, to znači da su on i vlasti Srbije i Crne Gore tehnički prekršili nalog Raspravnog vijeća", rekao je glasnogovornik ICTY-a Jima Landale.

U telefonskom razgovoru iz Haaga, Landale je rekao da je "predraspravni sudac izdao novi nalog u kojem se određuje da se Strugar mora do 5. prosinca vratiti u pritvor ICTY-a".

Vladi Srbije i Crne Gore, istom je odlukom naloženo da ispuni jamstva koja je dala u zahtjevu za Strugarovo puštanje na slobodu. Također je naloženo da se generalu na putu do Haaga osigura službena medicinska pratnja, kazao je glasnogovornik.

Termin početka suđenja, po njegovim riječima, za sada ostaje neizmjenjen - 9. prosinca.

Strugarovi odvjetnici ovih su dana službeno zatražili od Haškog suda da se početak suđenja odgodi zbog bolesti optuženog, koji je smješten u bolnicu u Podgorici, ali je Raspravno vijeće potvrdilo da se on mora vratiti u Haag u ranije utvrđenom roku.

Strugar se dobrovoljno predao Haškom sudu 25. listopada 2001.

Optužen je za granatiranje Dubrovnika u jesen i zimu 1991. godine, što je kvalificirano kao kršenje ratnog prava i običaja. Zajedno s njim, optuženi su i bivši kapetan JNA Vladimir Kovačević zvani Rambo te umirovljeni admirali JNA Miodrag Jokić i Milan Zec.

Admiralu Jokiću, koji je u kolovozu ove godine priznao krivnju, sutra će u ICTY-u biti održana rasprava o visini kazne, Kovačeviću je postupak izdvojen jer je zbog psihičkih problema do sada odgađano njegovo izjašnjavanje o krivnji, a protiv Zeca je optužnica povučena 2002.

Pročitajte više