LASNAUD OBNAVLJA OPTUŽBE PROTIV MENEMA ZA TRGOVINU ORUŽJEM

Francuskoamerički trgovac oružjem JeanBernard Lasnaud, koji je u četvrtak stigao u Buenos Aires nakon što je izručen iz Švicarske, izjavio je u petak da je bivši argentinski predsjednik Carlos Menem bio upoznat s trgovinom oružjem prema Ekvadoru 1995., doznaje se od sudskog izvora.

Lasnaud je rekao sucu Juliu Speroniju da je bivši brigadir Diego Palleros informirao Menema i njegovu vladu o ilegalnim isporukama oružja Ekvadoru.

Palleros je izbjegao u Južnoafričku Republiku, a optužen je da je bio posrednik u isporuci 75 tona oružja čije je odredište službeno bila Venezuela.

Argentinsko pravosuđe vodi istragu i o krijumčarenju 6.500 tona oružja isporučenog između 1991. i 1994. Hrvatskoj nakon što je bilo službeno poslano u Panamu, zemlju bez vojske.

Sudac Speroni traži nove elemente o nezakonitoj prodaji oružja Ekvadoru i Hrvatskoj, koji bi mogli dovesti do obnove postupka protiv Carlosa Menema.

Bivši predsjednik države (1989-99.), osumnjičen za vodeću ulogu pri ´nezakonitom udruživanju´ u toj aferi, oslobođen je odlukom Vrhovnog suda Argentine 20. studenoga 2001., nakon što je u pritvoru proveo 167 dana.

Pročitajte više