RUSKI ODGOVOR NA NAPAD Hoće li Asadu dati napredni raketni sustav?

Screenshot: BBC News
 
RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za BBC sugerirao je da bi njegova zemlja mogla opskrbiti savezničku Siriju dalekometnim proturaketnim sustavom S-300 kako bi se branila od mogućih novih napada. 
 
“Prije nekoliko godina odlučili smo da nećemo opskrbiti Siriju sustavom S-300 na zahtjev naših partnera. Sad ćemo razmotriti opcije kako bismo osigurali državnu sigurnost Sirije nakon ovog skandaloznog čina agresija od strane SAD-a, Francuske i Velike Britanije”, rekao je Lavrov voditelju BBC-jeve emisije Hardtalk.
 
Lavrov: Spremni smo na sve mjere koje bi pomogle Siriji zaustaviti agresiju
 
Novinar je na to pitao Lavrova implicira li da Rusija razmatra opskrbljivanje Sirije svojim sustavom S-300, na što je ovaj odgovorio da je Moskva spremna razmotriti sve mjere kako bi pomogla Siriji zaustaviti daljnju agresiju. 
 
 
Rusija, čije snage od 2015. sudjeluju u vojnoj intervenciji na strani režima Bašara al-Asada, već ima proturaketne sustave S-300 i S-400 u toj zemlji, ali ih zasad nije dala na korištenje sirijskim snagama. 
 
Lavrov je intervju za BBC dao dva dana nakon vojne akcije SAD-a, UK-a i Francuske usmjerene na postrojenja za proizvodnju i skladištenje kemijskog oružja, nakon što je, prema tvrdnjama ovih triju država i medicinskih organizacija na terenu, sirijska vojska izvršila kemijski napad na grad Dumu, pri čemu je poginulo oko 70 ljudi. 
 
 
Duma je u tom trenutku bila posljednji grad iz regije istočna Guta koji sirijski režim i njegovi saveznici još nisu zauzeli u svojoj ofenzivi na tu pobunjeničku enklavu. Samo nekoliko sati nakon napada, pobunjenici su prihvatili predaju, a nekoliko dana kasnije izvršena je evakuacija preostalih pobunjeničkih boraca i civila iz Dume.
 
"Rusofobija i genocid pomoću sankcija"
 
Prema tvrdnjama ruskog ministarstva obrane, sirijski protuzračni sustav oborio je čak 71 od 105 projektila trojnog zapadnog saveza, iako raspolaže samo starijim protuzračnim sustavima ruske proizvodnje kao što su S-125, S-200, Buk i Kvadrat. Pentagon pak tvrdi da sirijske snage nisu oborile nijedan njihov projektil te da je sirijska protuzračna obrana većinu raketa ispalila tek nakon što je napad na kemijska postrojenja već bio završen.
 
Lavrov je u intervjuu za BBC iznio i druge kontroverzne tvrdnje, poput onih da je kemijski napad “izrežirana stvar” za koju svi dokazi “dolaze s društvenih mreža” te da Zapad ima “opsesiju s rusofobijom koja izgleda kao, znate, genocid pomoću sankcija”.

Pročitajte više