Lavrov pozvao američkog kolegu da spriječi "provociranje" Assadovih snaga

Foto: FAH

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je američkog kolegu Rexa Tillersona da spriječi "provociranje" snaga Bashara al - Assada u Siriji u telefonskom razgovoru u ponedjeljak navečer.

Dvojica visokih dužnosnika razgovarali su "na američku inicijativu", istaknulo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

"Sergej Lavrov je pozvao Washington da poduzme korake radi sprečavanja provokacija sirijskih vladinih snaga koje vode operacije protiv terorista", dodaje ministarstvo.

Izjava dolazi pošto je izraelska vojska u nedjelju izvijestila da je gađala položaje sirijskog režima kao odgovor na projektile koji su pali na Golansku visoravan, blizu područja žestokih borba režimskih snaga i sirijskih pobunjenika, što je drugi takav izgred u zadnja dva dana.

Lavrov i Tillerson su usto razgovarali o "potrebi jačanja primirja" u Siriji i o "jačanju borbe s terorističkim skupinama", navodi se u priopćenju.

Rusija je zajedno s Iranom i s Turskom pokrovitelj sirijskih mirovnih pregovora u Astani, a njihov novi krug predviđen je za 4. i 5. srpnja u kazahstanskoj prijestolnici.

Pobuna protiv Assadova režima u Siriji prometnula se u razoran rat u kojemu trenutačno sudjeluje mnoštvo lokalnih, regionalnih i međunarodnih aktera. U tom ratu je u šest godina poginulo 320.000 ljudi, a milijuni su raseljeni.

Pročitajte više