Lavrov u Teheranu

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji se nalazi u posjetu Iranu, rekao je u nedjelju da se Moskva protivi transferu podataka o iranskom nuklearnom programu Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Prerano je i moglo bi biti kontraproduktivno razmišljati o scenariju koji ne bi bio konstruktivan", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim iranskim kolegom Kamalom Karzaijem.

Na pitanje o mogućnosti da Rusija iskoristi svoje pravo veta u Vijeću sigurnosti ako Međunarodna agencija za atomsku energiju (IARA) prebaci iranski nuklearni dossier UN-u, on je rekao da se nadaju "nastavku suradnje Irana i IAEA-e".

IAEA je odredila Iranu rok do 25. studenoga da ukloni sve sumnje o iranskoj tajnoj proizvodnji atomske bombe i tražila je obustavu svih iranskih aktivnosti obogaćivanja urana.

Agencija bi na sastanku u studenom mogla predati predmet Vijeću sigurnosti ako ocijeni da nisu ispunjena njezina traženja.

Karzai je ponovno govorio o "legitimnom pravu Irana i naglasio da niti jedan sporazum ne zabranjuje Iranu obogaćivanje urana", ali je dodao da su spremni prihvatiti mehanizme koji će pokazati da nema odstupanja u iranskom nuklearnom programu.

Međunarodna zajednica strahuje zbog mogućnosti korištenja tog goriva u vojne svrhe.

Rusija, koja trenutačno gradi prvu iransku civilnu centralu na jugu Irana, je također izložena pritisku Sjedinjenih Država kako ne bi Iranu isporučila potreban obogaćeni uran. Ruska isporuka još ovisi o potpisivanju sporazuma o povratu upotrijebljenog urana u Rusiju. Teheran je prihvatio načelo vraćanja goriva nakon upotrebe.

Karzai i Lavrov su objasnili da su pripreme tog sporazuma u "završnoj fazi".

(Hina) xtm ysb

Pročitajte više