Lažni Sanader poručio pravom: Nemaš muda!

MALENA zemlja Hrvatska, u samo dva tjedna uoči Zagreb Pridea uspjela je zaredati tri ispada što homoseksualnosti i poticanja na homofobiju tiče. To su razotkrivanje navodnog lezbijstva Ane Magaš i prisilno "izlaženje iz ormara" glumca Vladimira Tintora kojemu su iz stana ukradene fotografije na kojima se ljubi s pet muškaraca. Pojedinačno. U periodu od nekoliko godina. S ciljem da ga se prikaže promiskuitetnim.

Posljednji ispad je blokada reklame protiv nasilja koju je izradila berlinska filmska akademija od strane HTV-a, čijem je Programskom vijeću poljubac dvojice muškaraca "bilo previše" za oči hrvatske javnosti. Brinući za naše oči, nacionalna je televizija propustila educirati o toleranciji i nenasilju.

Za Index su ta tri događaja na Gay Prideu komentirali jedina lezbijka u austrijskom parlamentu, Ulrike Lunacek ujedno i supredsjednica Europske zelene stranke, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik, jedina zastupnica na skupu, SDP-ovka Mirela Holy, te "lažni Sanader", član je vodstva gay udruge Iskorak - Viktor Zahtila.

Nakon današnjeg Zagreb Pridea zbog homofobije su nastradala četiri sudionika povorke, a  hrvatska Vlada, uključujući njenog šefa doktora Ivu Sanadera, nisu osudili ni prošlogodišnje napade. Podsjetimo da je poruka ovogodišnjeg Pridea je bila - Imaš hrabrosti!

Tekst: Ana Benačić
Foto: Kristijan Horvat i Sven Gorjanac Fabić
Video: Tomislav Brđanović

Pročitajte više