"Političari - ako ste gay, deklarirajte se!"

TOČNO u podne se u centru Zagreba počela okupljati vesela i šarena Povorka ponosa, u kojoj se osim LGBTIQ osoba (lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe), nalaze i mnoge javne osobe, među kojima i političari.

Povorka je u 13 sati, s Trga maršala Tita, krenula prošlogodišnjom rutom - Masarykova, Teslina, Praška, Trg bana Jelačića, Ilica i Trg Petra Preradovića (Cvjetni trg), gdje se održava javni skup s prigodnim govorima i zabavnim programom.

Centar Zagreba okićen je šarenim balonima, a nekoliko stotina sudionika povorke osigurava čitavi kordon interventne policije. Policija je prilično neprijateljski raspoložena prema novinarima, pa odbijaju dati bilo kakvu informaciju u tome koliko policajaca osigurava povorku, kao i procjenu koliko se ljudi okupilo u povorci.

Dosad nisu zabilježeni nikakvi veći izgredi, a skupinu od 10-ak provokatora, koji su iz Marićevog prolaza povorku obasipali uvredama, policija je udaljila. Novinare su također potjerali dalje i nisu željeli komentirati naguravanje do kojeg je došlo.

"Političari - ako ste gay, deklarirajte se!"

U povorci su i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik, zastupnica SDP-a Mirela Holy, supredsjednica Zelene liste Vlasta Toth i Ulrike Lunacek, zastupnica Državnog vijeća Savezne skupštine Austrije i supredsjednica Europske zelene stranke. Iako je svoj dolazak najavila i predsjednica Kluba zastupnika HNS-a Vesna Pusić, nije došla na okupljanje, ali je ranije danas na tiskovnoj konferenciji podržala skup. Popodne je otišla na  skupu HNS-a na Bjelolasici. Jedan je promatrač Pridea kazao kako mu "samo ona nedostaje na čelu povorke", i to zato što mu je simpatična.

Lunacek je rekla kako je "zgrožena stopiranjem homoseksualnog poljupca na javnoj televiziji", a hrvatskim političarima je poručila da se "deklariraju ukoliko su gay". Ona je inače prva deklarirana homoseksualka među austrijskim političarima.

"Mi vama modu, vi nama slobodu!"

"Kad porastem i ja ću biti peder", "Mi vama modu, vi nama slobodu", "Ljubav je ljubav", "Ormar je za odjeću", "Ja sam ružičasta ovca u obitelji", "Ja sam sretan", "Ovo su naša četiri zida", "Lezbijstvo je radost" i "Podržavam pride, a i moj brat Robert", samo su neki od transparenata koje nose sudionici povorke.

Zagreb pride 2008. odvija se pod geslom "Imaš hrabrosti". Najavni spot premijerno je prikazan prije nekoliko dana u zagrebačkoj Booksi. "Nas dvadesetak se okupilo u šumi desetak kilometara od Zagreba i zajednički snimilo spot. Ormar smo iznijeli s trećeg kata moga stana, a i odjeća što vidite u spotu je moja", rekao je Viktor Zahtila na promociji.

Pride se održava već sedmu godinu zaredom. S obzirom da je prošle godine došlo do napada na sudionike Zagreb pridea, organizatori se nadaju kako će im ove godine policija pružiti valjanu zaštitu. "Zajedničkim djelovanjem i udruživanjem, međusobnom solidarnošću, uzajamnim ohrabrivanjem možemo našu pomoć i snagu pretvoriti u nenasilni otpor homofobiji, transfobiji i bifobiji, odnosno njihovim agresivnim pojavama, kojih je u hrvatskoj svakodnevici sve više", poručuju organizatori.

I.M. / A.B.
Foto: Kristijan Horvat

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara