"Led na Arktiku će se otopiti već 2015. godine"

JEDAN od vodećih britanskih oceanografa Peter Wadhams tvrdi da bi se led na Arktiku gotovo potpuno mogao otopiti do ljeta 2015. godine.

Wadhams sa Sveučilišta Cambridge je kazao da se led u Arktičkom oceanu topi tako brzo da bi mogao nestati već u četiri godine. Iako će ponovno nastati svake zime, njegov nestanak tijekom ljeta mogao bi utjecati na nestanak nekih životinjskih vrsta kao što su polarni medvjedi. Ledena masa između sjeverne Rusije, Kanade i Grenlanda je trenutno na svojoj minimalnoj veličini od oko 4 milijuna četvornih kilometara, piše Telegraph.

Službene procjene kažu da će se led otopiti tek nakon 2030. godine 


Dok službene procjene Međuvladinog panela za klimatske promjene kažu kako će se led održati do 2030-ih godina, studija dr. Wieslawa Maslowskog potvrđuje Wadhamsove tvrdnje. "Njegov model je najekstremniji, ali on je najbolji čovjek za postavljanje modela. Realno dokazuje da je pad u količini leda toliko brz da bi do nule mogli doći vrlo brzo. 2015. godine je vrlo ozbiljna procjena i vrlo sam uvjeren da će se tako i dogoditi", kazao je Wadhams te je dodao kako će se led ponovno formirati već te zime, no i da će to potaknuti više brodova na prolazak Arktikom i šire istraživanje i traženje nafte što bi moglo zaprijetiti vrstama na tome području.

Polarni medvjedi hiberniraju na zemlji u zimi, a u lov na ledu se vraćaju u proljeće. Wadhams smatra da bi ova promjena mogla čak dovesti i do izumiranja polarnih medvjeda. 

Pročitajte više