Legija i Spasojević u Beogradu planiraju nova ubojstva?

Procjenjuje se da se bivši zapovjednik tzv. Crvenih beretki Milorad Luković Legija i Dušan Spasojević Šiptar, osumnjičeni za organizaciju i izvršenje atentata na premijera Zorana Đinđića, nalaze još uvijek u Beogradu, te da se ne namjeravaju zaustaviti na tom jednom ubojstvu, izjavio je u nedjelju potpredsjednik srbijanske vlade Čedomir Jovanović.

Gostujući na BK televiziji, Jovanović je kazao da bi idućeg tjedna trebalo početi procesuiranje osoba uhićenih u dosadašnjoj istrazi MUP-a Srbije, te dodao da i vojni sud pomaže specijalnom tužiteljstvu Srbije.

Zemunski klan "nedvojbeno" odgovoran za ubojstvo Đinđića

Zajednička istraga MUPa Srbije i Sigurnosnoinformativne agencije (BIA) nedvojbeno je pokazala da su organizatori i izvršitelji atentata na srbijanskog premijera Zorana Đinđića pripadnici "Zemunskog klana", predvođeni bivšim zapovjednikom tzv. Crvenih beretki Miloradom Lukovićem Legijom, Dušanom Spasojevićem Šiptarom i Milom Lukovićem Kumom, priopćio je u nedjelju MUP Srbije.

Prema podacima policije i tajnih službi desetine zemalja, navodi se dalje u priopćenju, riječ je o jednoj od najvećih organiziranih kriminalnih skupina "trgovaca kokainom i heroinom", koja je tim oslovima - a "količine su se nekad mjerile i u tonama" - postala najmoćnija skupina u zemlji, a njeni pripadnici najbogatiji ljudi u Europi.

"Bogatstvo vođa ovog klana procjenjuje se u stotinama milijuna eura, s obzirom da su prodajom droge zarađivali milijune njemačkih maraka dnevno", kaže se u priopćenju, te dodaje da su pripadnici klana imali i kuće površine "više tisuća četvornih metara, kao i vozne parkove u vrijednosti od više milijuna eura", a da su trošili tisuće dolara na putovanja, kupovinu sportskih automobila i nekretnina po inozemstvu i svoje "poslovne sastanke" održavali u Parizu, Monte Carlu, Ateni, Singapouru, Hong Kongu, Kolumbiji, Dominikanskoj Republici.

"Nakon svjedočenja uhićenih članova njihova klana i informacija koje posjeduju međunarodne službe za borbu protiv trgovine narkoticima, jasno je da se radi o organiziranoj kriminalnoj skupini plaćenih ubojica i trgovaca drogom koji su i sami ovisnici o njoj", navodi se u priopćenju MUP-a Srbije.

MUP Srbije dosad je priveo 2.647 osoba, od čega je u pritvoru zadržano njih 907, a u zatvor upućeno 317.

Pročitajte više