Legija se 14 mjeseci krio u vlastitoj kući u Beogradu

MILORAD Luković Legija, prvooptuženi za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića, koji se u nedjelju dobrovoljno predao policiji, sve vrijeme nakon atentata 12. ožujka prošle godine nalazio se u svojoj kući u Beogradu, i to na zahtjev dvojice viših policijskih oficira, izjavio je danas Lukovićev odvjetnik Slobodan Milivojević, koji je prvi put nakon Lukovićeve predaje vidio svojeg branjenika.

Milivojević nije htio novinarima pred Centralnim zatvorom kazati imena "viših policijskih oficira", dodavši da će to, "ako želi", učiniti Luković, te da njemu "nije poznato" je li sadašnje vodstvo srbijanskog MUP-a znalo da se Luković nalazio u svojoj kući.

"Od njega se zahtijevalo da ne govori ništa i da se ne miješa, jer mu je rečeno da nešto smrdi u atentatu na Đinđića, a i pismeno mu je preneseno, dan-dva nakon atentata, da se skloni", kazao je Lukovićev odvjetnik, odbacivši nagađanja da je postojala nagodba o Lukovićevoj predaji, te da je on tražio ili da mu je ponuđen status svjedoka-suradnika.

"Pukovnik Luković je odlučio predati se zato što smatra da će ova vlast poštovati zakon i da će se na zakonit način dokazati prava istina u atentatu na Đinđića i ubojstvu Ivana Stambolića", naglasio je Milivojević, dodavši da "postoje neki dokumenti" o sprezi pojedinaca iz bivše Đinđićeve vlasti s kriminalom.

Luković je u dobru fizičkom i psihičkom stanju, ustvrdio je Milivojević, izrazivši zabrinutost za njegov život, "jer su u nekim tijelima zadržani ljudi iz bivše vlasti, pa bi "prema Lukoviću mogle poduzete mjere kao i prema Dušanu Spasojeviću i Mili Lukoviću", vođama kriminalnog "zemunskog klana", koji su ubijeni u policijskoj akciji "Sablja" nakon atentata na Đinđića potkraj ožujka prošle godine.

Radio B92 je, pozivajući se na bivšega visokog dužnosnika srbijanskog MUP-a koji je zahtijevao anonimnost, objavio da je u Lukovićevoj kući u toj akciji dva ili tri puta obavljena premetačina. Dodao je da je akciju provodila Žandarmerija MUP-a, a kuća je sve vrijeme bila pod paskom. "Informacija da se Legija sve vrijeme krio u svojoj kući prelazi sve granice mašte", izjavio je danas izvor Radija B92.

Milorad Luković Legija, prvooptuženik u procesu protiv trinaestorice optuženika za ubojstvo srbijanskog premijera Đinđića, od kojih su sedmorica još u bijegu, tereti se i u slučaju ubojstva bivšega srbijanskog predsjednika Ivana Stambolića te za pokušaj atentata na sadašnjeg ministra vanjskih poslova Vuka Draškovića u Budvi 2000., kad je bio jedan od oporbenih čelnika.

Luković će se, kako se najavljuje, pojaviti na dvjema glavnim raspravama - suđenju za atentat na premijera Đinđića koje se nastavlja 10. svibnja, te suđenju za ubojstvo Stambolića i atentat na Draškovića, koje je zakazano za 18. svibnja.

Pročitajte više