Lesar Kosorici: Ako ne objavite Ugovor o pristupanju EU, smatrat ćemo da skrivate istinu



PREDSJEDNIK Hrvatskih laburista - Stranka rada Dragutin Lesar uputio je otvoreno pismo Jadranki Kosor u kojemu traži da pristupni ugovor s EU objavi hrvatskoj javnosti.

Lesar piše kako sadržaj ugovora obvezuje ne samo nju već i cijelu hrvatsku javnost stoga je bitno dati ga na uvid onima o kojima se radi u njemu, a to je hrvatska javnost.

"Ovih smo dana desetke puta čuli samohvalu po kojoj ste upravo Vi završili pristupne pregovore naše zemlje, kako ste uspješno otvorili i zatvorili sva poglavlja, izdogovarali i ispregovarali sve što je trebalo dogovarati i pregovarati, a na Vašem posljednjem stranačkom skupu pojavio se Vaš kolega iz srodne poljske stranke i zajednički ste najavili kako je nacrt ugovora stigao i kako je TO upravo ono što ste čekali", piše Lesar te dodaje kako je "lijepo znati da je taj ugovor stigao u Zagreb".

"Hrvatski građani hrvatskoj Vladi vjeruju koliko vjeruju - o tome brojne ankete govore dovoljno. Ali ovaj pristupni ugovor i njegov sadržaj nisu pitanje povjerenja i političkog priklanjanja ovoj ili onoj opciji, ovom ili onom lideru i političkoj eliti. Taj ugovor će nam u detalje urediti kako ćemo živjeti sljedećih godina i desetljeća, odredit će nam kako ćemo proizvoditi ono što proizvodimo, kako ćemo to prodavati, kako ćemo obrađivati naše njive, kako ploviti našim morem. Određivat će nam kako ćemo i hoćemo li upravljati tvrtkama koje su do jučer bile naše, kako ćemo moći ili ne moći i osobno krenuti tražiti život u toj zajednici kojoj bi trebali pristupiti. I tisuće drugih stvari od kojih se sastoji život", piše Lesar pa pojašnjava kako Hrvatski laburisti, ali niti hrvatski građani ne mogu prihvatiti činjenicu "još jednog odlaska u maglu". Prije nego se se građani opredijele Za ili Protiv EU,  moraju znati, kaže Lesar, što piše u Ugovoru.

"S takvim putovima na vjeru imali smo gadna iskustva i mislimo da nas nitko nema pravo prisiljavati da takva iskustva ponovimo", poručuje Lesar pa zaključuje: "Ukoliko Ugovor ne bude objavljen  smatrat ćemo da skrivate Vaše neuspjehe u pregovaranju i da prikrivate od hrvatskih građana istinu na koju imaju i ustavno i prirodno pravo."

Pročitajte više