Letica: Rončević zabranio konferenciju za novinare

PREDSJEDNIČKI kandidat i saborski zastupnik Slaven Letica pozvao je danas novinare na konferenciju u Zapovjedništvo HRM-a u Splitu koja, unatoč velikom odazivu novinara, nije održana zbog, kako tvrdi Letica, zabrane ministra Berislava Rončevića.

Načelnik Službe za informiranje i odnose s javnošću MORH-a Mate Radeljić u telefonskoj izjavi Hini izjavio je da saborskim zastupnicima nije dopušteno organizirati konferencije za novinare u vojnim objektima te da zbog toga novinari nisu ušli u prostor Lore. Radeljić je rekao da je ministar Rončević saborskim zastupnicima rekao da se o stanju u MORH-u mogu uvijek informirati kod njega u Ministarstvu, ali da vojni objekti pripadaju vojsci i obavljanju njezinih zadaća. Hrvatska vojska je depolitizirana i u njoj nema mjesta političkoj promidžbi, podsjetio je Radeljić.

U pozivu, poslanom danas poslije 13 sati iz saborskog Kluba zastupnika HSP-a, na tiskovnu konferenciju u Lori, zakazanu za 14 sati, osim predsjedničkog kandidata Letice, kao sudionici su navedeni i saborski zastupnik HSP-a Tonči Tadić te zapovjednik HRM-a admiral Zdravko Kardum. Uz taj poziv, novinarima je poslana i kopija pisma koju je Letica uputio admiralu Kardumu u kojemu navodi da se kao predsjednički kandidat "iz prve ruke želi upoznati s tematikom obrane u djelokrugu HRM-a", te ga s tim u vezi moli da ga primi na razgovor "po mogućnosti u ponedjeljak u popodnevnim satima". Letica navodi i teme o kojima bi htio razgovarati s admiralom Kardumom - o stanju i viziji razvoja HRM-a, potrebama, mogućnostima i preprekama za osnivanje Jadranske obalne straže te o stanju i perspektivama razvoja mornaričkog školstva.

U priloženom pismu Letica navodi da je o toj zamolbi u ponedjeljak, 4. listopada, telefonski razgovarao s ministrom Rončevićem koji se, tvrdi Letica u pismu, složio s idejom da on razgovara s admiralom i njegovim suradnicima. U priloženom pismu Kardumu Letica nigdje ne spominje mogućnost održavanja tiskovne konferencije u Zapovjedništvu HRM-a.

Pristiglim splitskim novinarima, kojima nije dopušten ulazak u Loru, Letica je izjavio da je ministar Rončević prvo dao dopuštenje da se on i Tadić sastanu sa zapovjednikom HRM-a Zdravkom Kardumom i da, tvrdi, zajedno održe konferenciju za novinare. Kako je rekao, "zadnju sekundu iz ministrova je kabineta poručeno da zapovjednik HRM-a nije mjerodavan govoriti o temama koje bi zanimale Leticu i Tadića".

Rončević je prvo dao dopuštenje, ali se očito predomislio jer nas je admiral Kardum izvijestio da se to "ne može ostvariti", izjavio je Letica dodajući da će nazvati ministra Rončevića kako bi razjasnili, kako je rekao, očiti nesporazum.

Na pitanje novinara nije li neobično da predsjednički kandidat održi konferenciju za tisak u sjedištu HRM-a, te pritom još i najavljuje kako će na njoj sudjelovati i zapovjednik HRM-a Kardum, Letica je uzvratio: "Ni govora! Normalno je da me kao saborskog zastupnika zanimaju te teme. Osim toga, takav poziv ne bismo uputili novinarima da nam ministar Rončević nije dao dopuštanje". Kad su nazočni novinari ustrajali na tome da takvo ponašanje predsjedničkog kandidata nije uobičajeno jer upućuje na zloporabu oružanih snaga, odnosno HRM-a, u političke svrhe, Tonči Tadić je kazao kako je moguće da je tajnica HSP-a pogriješila sastavljajući poziv za novinarsku konferenciju.

Pravašima nikad ne bi palo na um da zloupotrijebe HRM za svoju političku promidžbu, rekao je Tadić dodajući kako ne vidi zašto bi se oko toga podizala medijska prašina "budući da saborski zastupnici moraju dobiti informacije iz prve ruke, a prva ruka svakako je zapovjednik HRM-a admiral Kardum".

Letica je pred novinarima je izrazio i sumnju da je do današnje zabrane došlo zbog intervencije nekog od predsjedničkih kandidata ili pak predsjednika Mesića, a razlog tomu je, kako je rekao, "doza tjeskobe i ljubomore".

Pročitajte više