Letica u predsjedničkoj kampanji i u Sloveniji

PREDSJEDNIČKI kandidat dr. Slaven Letica obišao je danas u sklopu predsjedničke kampanje pogranično poljoprivredno područje Pravutinu u žakanjskoj općini na hrvatskoj strani i jedno poljoprivredno obiteljsko gospodarstvo u selu Griblju u Sloveniji.

Obilazak slovenskog gospodarstva Alojza Štrucelja, koji je 1990. imao deset muznih krava, dok ih danas, zahvaljujući državnim poticajima, ima 117, te posjet hrvatskom gospodarstvu Verice i Rudolfa Perle koji imaju 14 krava i 16 junica, poslužili su Letici da upozori kako ne treba plašiti poljoprivrednike EU-om, nego "preslikati ono što su učinili Slovenci pristupom Uniji".

Ne treba se za EU zauzimati samo riječima, nego i svim mogućim poticajima, subvencijama i zajmovima, rekao je Letica.

Umjesto toga događa se da hrvatska obitelj Perla, koju u razvoju mljekarstva sprječava ograničenje zemlje za proizvodnju krmiva, ne može kupiti dvadesetak hektara državne zemlje jer država na prodaju nudi svih 110 hektara obližnjega napuštenog voćnjaka. Tu će zemlju kupiti netko bogat za tko zna kakvu namjenu, a ne okolni poljoprivrednici, kojima je to jedina prilika da povećaju proizvodnju zbog buduće kvote u EU-u, rekao je Letica.

Govoreći o rezultatima najnovijih anketa, izjavio je da one pokazuju kako je za Mesića 40 posto biračkog tijela, za Jadranku Kosor 17 posto, pa bi treći kandidat, kada se ostali glasovi ne bi raspršili, mogao postati drugi.

"Budući da sam ja po anketama treći, bila bi mi čast da dobijem potporu ostalih kandidata kao najizgledniji, jer bi to značilo da ću ući u drugi krug. U tom sam slučaju spreman i kuću založiti", rekao je Letica.

Izjavio je kako je s tim u vezi nekolicina predsjedničkih kandidata u dogovoru da zbog mogućeg rasipanja glasova svojim biračima preporuče da glasuju za kandidata koji bude treći po anketama.

Ta se ideja pojavila za prvoga televizijskog nastupa nekih predsjedničkih kandidata u emisiji "Otvoreno" HRT-a kao oblik prosvjeda protiv bahatosti Hrvatske televizije, Stjepana Mesića i Jadranke Kosor, rekao je Letica i najavio da će sutra razgovarati s još jednim kandidatom o toj temi.

Pročitajte više