Ležerno sučeljavanje prvih žena hrvatske politike

U PREDIZBORNOJ emisiji Nove TV ovoga su puta gostovale prve žene hrvatske politike. Osim "ženskih tema", govorilo se i o objavljivanju registra branitelja, Domovinskom ratu, ulozi Hrvatske u ratu u Bosni i sl.

Ruža Tomašić (HSP), Đurđa Adlešić (HSLS), Vesna Pusić (HNS), Jadranka Kosor (HDZ), Milanka Opačić (SDP) i Sofija Majić (HSU) složile su se da položaj žene u Hrvatskoj nije zadovoljavajuć.

Opaćić i Adlešić su naglasile da nije dovoljno samo povisiti rodiljne naknade, nego treba organizirati sustav cjelodnevnih vrtića i dječjih boravaka. Oporbenjakinje su Vladi predbacile da na papiru zakoni izgledaju idealno, ali se u stvarnosti ne provode, aludirajaući na zakone o zapošljavanju žena.

Kosor je odgovorila protunapadom, podsjećajući na smanjenje rodiljnih naknada i kraćenje rodiljnog dopusta za vrijeme koalicijske vlade.

"Nered je nastao kada ja prošla vlada preko noći smanjila rodiljne naknade i kada je ukinuta mogućnost korištenja trogodišnjeg dopusta." - rekla je.

Osim "ženskih tema", govorilo se i o objavljivanju braniteljskog registra. Sve su se političarke složile da bi ga trebalo objaviti, čak i Jadranka Kosor. Rekla je da je ona prva za to da se registar objavi, ali da to nije moguće zbog postupaka bivše vlade koja matični broj građana proglasila tajnim, a braniteljski registar se vodio, kaže Kosor, po matičnim brojevima.

Na kraju su uslijedila "spomenarska pitanja" tipa: "Milanović ili Sanader?", "Ćiro ili Mamić?", "Biste li oprostile preljub?" i slično, što je izazvalo sveopće hihotanje u studiju i emisiju lišilo strogo političke dimenzije na kakve smo navikli ovih dana.

V.Š.
Foto:H.P.

Pročitajte više