LIBANON JAZZ FESTIVAL ODAJE POČAST DUKEU ELLINGTONU

Četrdeset godina nakon turneje Dukea Ellingtona i njegovog orkestra po Bliskom istoku i Aziji, francuski ansambl Laurent Mignard Orchestra izvest će na libanonskom jazz festivalu u Bejrutu Ellingtonovu Dalekoistočnu suitu ("Far East Suite"), koju je veliki američki jazz glazbenik napisao inspiriran tom turnejom.

Festival, koji se održava od 18. do 25. rujna, utemeljila je udruga Liban Jazz koja teži integrirati jazz glazbu s njome bliskim drugim glazbenim izričajima, te organizirati međunarodne glazbene susrete u kulturnoj prijestolnici Bejrutu.

Kada je tijekom turneje po Bliskom istoku i Aziji za posjeta Bejrutu ostao zadivljen pogledom na brežuljak Harissa, kojim dominira kip Gospe, velikan jazza Ellington napisao je stavak "Mount Harissa" poznate, ali rijetko izvođene Dalekoistočne suite. Drugi stavci suite inspirirani su raznim krajolicima koje je Ellington vidio tijekom turneje. Tako je nastalo djelo koje dosad nikada nije bilo u cijelosti izvedeno uživo.

U Bejrutu će ove godine prvi put nastupiti i saksofonist Arhie Sehpp, koji je s Johnom Coltraneom bio pionir "free jazza". Danas 67-godišnjak, taj će Amerikanac nastupiti zajedno s 23-godišnjim libanonskim trubačem Ibrahimom Maaloufom.

(Hina) xrt ydv

Pročitajte više