Libanonska vlada prihvatila rezoluciju UN-a

LIBANONSKI premijer Fouad Siniora u subotu je izjavio da je njegova vlada, u kojoj su i ministri iz Hezbollaha, jednoglasno prihvatila rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o završetku sukoba Izraela i Hezbollaha.

"Unatoč nekim rezervama... ministarsko je vijeće jednoglasno prihvatilo rezoluciju Vijeća sigurnosti", rekao je Siniora novinarima nakon sjednice na kojoj je vlada raspravljala o rezoluciji 1701 što ju je UN donio u petak.

U libanonskoj su vladi dvojica Hezbollahovih ministara.

Prema Siniorinim riječima, kabinet će u nedjelju raspravljati o načinima primjene te rezolucije. Libanonska je vlada već prije odlučila na jugu zemlje razmjestiti 15 tisuća svojih vojnika.

Siniora je ranije rekao da je UN-ova rezolucija, u odnosu na početni nacrt, pobjeda libanonskih pregovarača. Hezbollahov čelnik Hassan Nasrallah rekao je da rezolucija ima negativnih aspekata, ali da je mogla biti i gora.

Rezolucija poziva na "potpun prekid neprijateljstava" i ovlašćuje 15 tisuća UN-ovih snaga da uđu i nametnu prekid vatre. Prema rezoluciji, Hezbollah mora prestati sa svim napadima, a Izrael mora prekinuti "sve ofenzivne vojne operacije".

Rezolucija određuje da nakon što borbe prestanu Izrael iz Libanona što prije povuče sve svoje vojnike, paralelno s razmještanjem UN-ovih i libanonskih snaga.

Pročitajte više