Libijka koji je svijetu ispričala da su je silovali Gadafijevi vojnici: Prijete mi smrću

IMAN AL-OBEIDI, libijska žena koju je svjetska javnost upoznala kad je prije deset dana utrčala u hotel Rixos u Tripoliju i stranim novinarima ispričala da su je Gadafijevi vojnici danima brutalno silovali, tvrdi da joj pukovnikov režim prijeti smrću. Ispričala je to reporterima CNN-a, koji su s njom razgovarali telefonski.

"Za mene u Tripoliju ne postoji sigurno mjesto. Prisluškuju mi sve telefone, čak i ovaj preko kojega sad razgovaramo. Jučer su me oteli, vozili u automobili i poslije pretukli na ulici", ispričala je CNN-u Obeidi.

"Iza kamera državne televizije stoji 15 kalašnjikova"

Kazala je da želi napustiti Tripoli, jer joj Gadafijeva vojska, navodno, svakodnevno prijeti smrću.

Ispričala je i što se dogodilo nakon što je utrčala u hotel među svjetske novinare: Gadafijeva policija dala joj je čistu odjeću, a potom su je odveli na državnu televiziju. Tamo su je prisiljavali da ispriča skroz novu verziju, da su je zapravo silovali pobunjenici, no Obeidi tvrdi da je to odbila. "Ta TV postaja nema nikakav kredibilitet. Iza kamera je stajalo upereno 15 kalašnjikova", izjavila je za CNN.

Obeidi je jučer i prekjučer imala razgovor s još jednom TV postajom, no nitko je od utrčavanja u hotel 26. ožujka, javno nije vidio. Vladini službenici tvrde da imaju dogovor s njom da ne priča s reporterima, a postoje i tvrdnje da je u nedjelju opet zaustavljena u pokušaju da uđe u hotel gdje su strani novinari.

Od uleta u hotel, postala dio propagandnog rata Gadafi-Zapad

Ima i onih koji tvrde da su novinarski razgovori s Obeidi potpuna izmišljotina. Afaf Youssef, žena koju libijska vlada predstavlja kao njenu odvjetnicu, izjavila je za Associated Press da je njena klijentica odbila razgovarati za medije, jer se vodi istraga o slučaju silovanja. Negirala je ranije vladine navode da je Obeidi prije bila prostitutka.

Oko navodno silovane žene i dalje vlada veliki interes, jer je očito postala bitan faktor za propagandni obračun zapadnih saveznika i Gadafijevih snaga.

Pročitajte više