Libra: Povjerenstvo za provedbu programa za borbu protiv korupcije

LIBRINI saborski zastupnici zauzeli su se danas, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, za osnivanje povjerenstva za provedbu Nacionalnog programa za borbu protiv korupcije.

Povjerenstvo, uobičajeno u drugim parlamentima, bilo bi radno tijelo Hrvatskoga sabora, s istim statusom kakva imaju i druga radna tijela, rekao je novinarima u Saboru Jozo Radoš.

Brojalo bi devet članova - po tri predstavnika građana, saborske većine i oporbe koja bi dala i predsjednika.

Svaki bi član povjerenstva, zamislili su u Libri, mogao iznositi stavove, neovisno o tome što drugi članovi misle.

Na potrebu osnivanja tog tijela, kaže Radoš, upućuju i procesi u društvu, afere vezane uz sukob intersa, pojavu koja je, dodaje, samo korak do korupcije.

Radoš pritom spominje Bechtel, smiješnu aferu sukoba interesa ministra Žužula, u kojoj su, podsjeća zatražena i mišljenja Državnog odvjetništva i Državne revizije kao tijela koja ovise o saborskoj većini, pa je to, kaže, bio pritisak na ta tijela.

Potrebu osnivanja povjerenstva, Librin je zastupnik potkrijepio i ocjenom da je korupcija u Hrvatskoj ozbiljan problem, da Hrvatska spada među 101 zemlju u kojima je index percepcije korupcije Transparency Internationala na skali od jedan do deset manji od pet što, pojasnio je, predstavlja ozbiljan problem za razvoj zemlje.

Pročitajte više