KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Stariji odbijaju AstraZenecu, mladi traže cjepivo. HZJZ: I mlađi se smiju cijepiti

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

NAKON što su brojne zemlje u Europi obustavile cijepljenje AstraZenecom, veliki broj ljudi u Hrvatskoj odbio se cijepiti navedenim cjepivom. Prioritetne skupine za cijepljenje su stariji od 65 godina, a pogotovo oni koji imaju komorbiditete.

I dok oni sve češće odbijaju cijepljenje ti cjepivom, što liječnicima obiteljske medicine stvara velike probleme jer brzo moraju naći zamjenu za njih kako cjepivo koje ionako dobivaju na kapaljku ne bi propalo, istovremeno ih sve više mladih zove i traži cjepivo.

> Liječnica: Još je gora situacija, 50 posto pacijenata u Hrvatskoj odbija AstraZenecu

Razgovarali smo s dr. Ines Balint, liječnicom obiteljske medicine iz Samobora koja nam je rekla da je sve više mladih koji je nazivaju i pitaju mogu li se oni cijepiti.

Dr. Balint: Zovu me moji mlađi pacijenti koji nemaju komorbiditete i time nisu u prioritetnoj skupini za cijepljenje

"Dakle događa mi se da me pacijenti koji su stavljeni na moju listu za cijepljenje zovu i obavještavaju me da se ne žele cijepiti AstraZenecom. A istovremeno dok ti stariji odbijaju AstraZenecu, zovu me moji mlađi pacijenti koji nemaju komorbiditete i time nisu u prioritetnoj skupini za cijepljenje, no oni se žele cijepiti neovisno o tome koje je cjepivo na raspolaganju. Sad moramo iskomunicirati s kolegama iz HZJZ-a smijem li dati mlađima cjepivo ako stariji ne žele, a to moram provjeriti s njima kako ne bi došlo do prozivanja da nekoga cijepimo preko reda", kazala je za Index dr. Balint.

Upit HZJZ-u namjerava poslati danas nakon što završi sastanak Europske agencije za lijekove (EMA).

"To ću poslati ovisno o tome kakav odgovor danas pruži EMA. Ako EMA da odgovor da je cjepivo AstraZeneca sigurno, a kako bih potrošila sve doze, da mi ništa slučajno ne propadne, onda ću provjeriti sa zavodom za javno zdravstvo mogu li cjepivo ponuditi onima koji se žele cijepiti, a da su mlađi od 65 godina jer takvih ima dosta", kazala nam je.

Nekima je problem u posljednji tren naći zamjenu za one koji odbiju cijepljenje

Navodi i kako sve više starijih odbija AstraZenecu, što im, navodi, stvara veliki problem jer trebaju u što kraćem roku pronaći zamjenu.

"Neki pacijenti su na jutro cijepljenja javili da ne žele doći, a bilo je i onih koji su došli i potom mi rekli da se odbijaju cijepiti. U tom trenu u ambulanti nastane stampedo jer se morate potruditi da ne bacite cjepivo pa trebate pronaći osobe koje su blizu i koje mogu doći na cijepljenje. Uspjeli smo naći zamjenu za većinu pacijenata i na kraju nam je propala samo jedna doza. HZJZ bi morao znati da je jako veliko opterećenje uopće nazivati ljude jer imaju tisuću pitanja i odbijaju cjepivo. Ako ih sestra naziva, onda ona u to vrijeme ne može raditi drugi posao pa ja radim i svoj i nje. Taj dan kad smo cijepili ona je dva sata izgubila na telefonu objašnjavajući ljudima sve oko cjepiva", rekla nam je dr. Balint.

Mišljenja je kako bi bilo najbolje organizirati masovno cijepljenje na nekom punktu na koje bi liječnici došli izvan svog radnog vremena.  

"Recimo docjepljivanje bi trebalo krenuti u lipnju kad kreću i godišnji odmori pa će biti nemoguće organizirati docjepljivanje i novo cijepljenje i kvalitetno skrbiti za 4000 pacijenata koliko imamo kolegica i ja. Najbolje bi bilo da se stoga organizira masovno cijepljenje na punktovima", naglasila je dr. Balint.

Dr. Krolo: Ima sve više mladih koji zovu i iskazuju interes za cijepljenjem

Splitska liječnica dr. Vikica Krolo također je za Index potvrdila da ima sve više mladih koji zovu i iskazuju interes za cijepljenjem.

"Nije mi zasad potreba zvati mlađe na cijepljenje jer uvijek uspijemo naći zamjenu za one starije koji se odbiju cijepiti, no činjenica je da nas zovu mlađi da bi se oni cijepili", kazala nam je dr. Krolo.

Ispričala nam je da se u Splitu cijepljenje provodi i u Spaladium Areni pa tamo šalje svoje pacijente.

"Svatko od nas liječnika obiteljske medicine tu u Splitu može pozvati po četiri do pet svojih pacijenata na cijepljenje u Spaladium Areni. Zna se dogoditi da tamo ni ne bude AstraZenece pa kažemo svojim pacijentima koji odbijaju to cjepivo da odu tamo i vide. Događa se da odu pa isto odustanu, a kako sam rekla, ima mlađih koji zovu da bi se cijepili svakako", kazala nam je dr. Krolo.

Što kaže HZJZ, smiju li liječnici cijepiti mlađe ako stariji ne žele?

Index je kontaktirao Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i ondje su nam rekli da se treba učiniti sve da cjepivo ne bi propalo.

"Liječnici obiteljske medicine smiju cijepiti i mlađe ako nema starije ugrožene populacije koja bi se cijepila, ili ako nema nekog od medicinskog osoblja koje bi se trebalo cijepiti, a još nije", rekli su Indexu iz HZJZ-a.

Pročitajte više