Liječnici sve više prepisuju antidepresive djeci

LIJEČNICI prepisuju sve više antidepresiva djeci i adolescentima iako gotovo da ne postoje dokazi o njihovoj sigurnoj primjeni ili učinkovitosti kod mladih, izjavili su u četvrtak znanstvenici.

Postotak davanja antidepresiva pacijentima mlađima od 18 godina porastao je u devet zemalja u Europi, Sjevernoj Americi i Južnoj Americi između 2000-2002.

Britanija je imala najveći postotak rasta sa 68 posto, dok je Njemačka s 13 posto imala najmanje.

"Broj prepisivanja tih lijekova djeci s mentalnim bolestima je u porastu u različitim zemljama", rekao je dr. Ian Wong iz Centra za pedijatrijsko farmaceutsko istraživanje pri londonskom Sveučilištu.

Wong i njegovi kolege uspoređivali su taj trend u Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Kanadi, SAD-u, Argentini, Brazilu i Meksiku koristeći se informacijama iz međunarodne baze podataka koja sadrži reprezentativni uzorak obiteljskih liječnika u svakoj zemlji.

Iako je Britanija imala najveći postotak porasta, njezine polazne vrijednosti su bile niže u usporedbi s drugim zemljama.

Wong je rekao kako misli da ti rezultati pokazuju sve veću svijest o depresiji i mentalnim bolestima kod mladih ljudi. Međutim, dodao je da bi taj trend mogao biti zabrinjavajući ako se nastavi jer ima vrlo malo kliničkih testiranja tih lijekove kod djece.

Protiv farmaceutskog giganta GlaxoSmithKline Plc podignuta je tužba početkom ove godine u SAD-u jer je navodno prikrivao podatke o svom antidepresivu Paxilu, koji se u Europi prodaje pod imenom Seroxat, a koji pokazuju da je taj lijek neučinkovit kod mladih i da može povećati rizik od samoubojstva.

Tvrtka je demantirala te tvrdnje i objavila je na svojoj internet stranici rezultate devet pedijatrijskih istraživanja.

"Mi smatramo da je primjena psihotropa kod djece pitanje globalnog javnog zdravstva koje treba istražiti u partnerstvu s farmaceutskim tvrtkama, vladama i znanstvenicima", rekli su Wong i njegovi kolege.

Pročitajte više