Liječnički sindikat, zbor i komora podržavaju ministra Hebranga

HRVATSKI liječnički sindikat, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatska liječnička komora poručili su danas u zajedničkom priopćenju da podržavaju aktivnosti ministra zdravstva i socijalne skrbi Andrije Hebranga.

U povodu učestalih napisa u tisku da se liječnici ne slažu s postupcima ministra zdravstva Andrije Hebranga, tri liječničke udruge ističu da podržavaju svaku aktivnost koja se zalaže za racionalizaciju rada zdravstvene službe i zdravstvenih ustanova, odgovornost menadžmenta za zakonsko poslovanje, te zakonsku kontrolu potrošnje financijskih sredstava isključivo u korist bolesnika i zdravstvenih djelatnika.

"Podržavamo sve aktivnosti koje će omogućiti normalan rad liječnika i omogućiti im zasluženu razinu standarda, te zajednički sudjelujemo u rješavanju socijalnog spora kroz pregovore o strukovnom kolektivnom ugovoru".

Udruge se protive "korištenju liječnika u političke svrhe, što neki danas pokušavaju učiniti" te podsjećaju da liječnici obavljaju vrlo odgovoran posao, nerijetko u teškim uvjetima, a političke manipulacije mogu znatno ometati njihov rad.

Imenovanje i razrješavanje ravnatelja zdravstvenih ustanova isključivo je u nadležnosti upravnih vijeća ustanova, kaže se u priopćenju.

Sindikat, Zbor i Komora također podupiru i pohvaljuju dosadašnji odnos Vlade, Ministarstva zdravstva, ministra Hebranga i njegovih suradnika prema liječničkim udrugama.

Pročitajte više