Lijek za kolesterol obećava i za multiplu sklerozu

LIJEK za snižavanje razine kolesterola u krvi koji se masovno koristi za ublažavanje opasnosti od infarkta, možda je djelotvoran i za liječenje multiple skleroze, objavili su u petak znanstvenici.

Ta novost još više povećava ugled statina kao potencijalno čudotvornih lijekova koji bi mogli biti konkurencija aspirinu.

Statini su već slavni kao revolucionarni lijek za bolesti srca, a znanstvenici proučavaju njihovo djelovanje na Alzheimerovu bolest i osteoporozu.

U članku objavljenom u novome broju časopisa Lancet, istraživači s medicinskoga fakulteta Južne Karoline dali su prvi klinički dokaz da statini mogu pomoći u multiploj sklerozi.

Skupini od 30 pacijenata s MS-om davali su 80 mg simvastatina na dan i nakon tromjesečnoga tretmana ustanovili 44-postotno smanjenje moždanih lezija, kaže se u studiji.

Moždane lezije područja su upalnoga procesa i one su markeri progresije i težine MS-a, teške bolesti u kojoj živčane stanice gube svoju izolacijsku ovojnicu, što dovodi do slabljenja mišića, zamora, problema s mjehurom i poremećaja vida.

Postojeći lijekovi za MS poput interferona skupi su, a injekcije samo djelomično djelotvorne, pa bi zamjena tabletama statina koji milijuni ljudi diljem svijeta već svakodnevno uzimaju bila očita prednost.

No profesor Chris Polman, stručnjak za MS iz amsterdamskoga medicinskoga centra kaže da su potrebna dodatna istraživanja, između ostaloga i veliko kliničko ispitivanje s kontrolom skupinom na placebu.

(Hina) xvm ydgk

Pročitajte više