Lijekovi za hiperaktivnu djecu ne potiču na uporabu droge

NE POSTOJI čvrsti dokaz da lijekovi koji se daju hiperaktivnoj djeci kod njih poslije mogu potaknuti uporabu droga, objavili su američki znanstvenici.

Štoviše, terapije takvim lijekovima mogu spriječiti zlouporabu droga, tvrde autori istraživanja s medicinskih škola u Massachusettsu i Wisconsinu.

Otkriće američkih znanstvenika, koje potvrđuje rezultate prethodnih 11 studija, moralo bi raspršiti neopravdan, ali stalno prisutan strah u javnosti da zbog kemijske sličnosti s kokainom takvi lijekovi djecu mogu pretvoriti u ovisnike.

´Sadašnji rezultati pokazuju da vjerojatno nema straha da je liječenje hiperaktivne djece stimulativnim lijekovima poput ritalina predispozicija za kasniju uporabu i zlouporabu droga ili ovisnost´, zaključak je studije objavljenje u siječanjskom broju časopisa ´Pedijatrija´.

Među ostalim, u studiji se tvrdi da ti lijekovi, iako imaju slična kemijska svojstva kao kokain, puno brže ulaze i izlaze iz mozga nego kokain.

Istraživanjem je, u 13 godina od djetinjstva do odraslog doba, obuhvaćeno 147 hiperaktivne djece.

U drugoj studiji, koja se temelji na analizi šest postojećih istraživanja provedenih na više od 600 djece, tvrdi se da se terapija hiperaktivne djece lijekovima čak može povezati sa smanjenjem rizika za kasniju uporabu droge i alkohola.

Još se ne zna što je razlog tome, no znanstvenici i sami priznaju da moraju napraviti još dodatnih istraživanja.

U SAD-u oko tri do pet posto djece pati od poremećaja pažnje, a među njima je triput više dječaka nego djevojčica. Oni imaju teškoća s organizacijom i obavljanjem danih zadataka i impulzivno se ponašaju.

Pročitajte više