Linić demantirao da je predsjednika Uprave Ine optužio za primanje mita

POTPREDSJEDNIK Vlade i predsjednik Nadzornog odbora INE Slavko Linić opovrgnuo je danas da je izrazio sumnje u nezakonito poslovanje INE i da je predsjednika Uprave INE Tomislava Dragičevića optužio za primanje mita.

"Nikada kao predsjednik Nadzornog odbora nisam Dragičeviću izdavao naredbe, niti sumnjam u njega kao osobu koja vodi INU, najmanje da sam ga optužio da prima mito ili za korupciju", izjavio je Linić na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Uprave INE Tomislavom Dragičevićem.

Dragičević je pak demantirao napise da će Linića tužiti zbog klevete, tvrdeći da takva rečenica ne postoji u autoriziranom interviewu kojega je prošli tjedan dao tjedniku Globusu. "Ta rečenica ne postoji", istaknuo je.

Linić i Dragičević današnju konferenciju za novinare u Banskim dvorima održali su zbog posljednjih dana čestih medijskih napisa vezanih za javni natječaj i izbor najboljega ponuđača za modernizaciju riječke i sisačke rafinerije.

Linić je više puta ponovio da su neistinite tvrdnje po medijima da je on optužio Dragičevića za mito, da za to ima dokaza ili, da je u to čvrsto uvjeren.

"Tko god spominje Linića, to radi a da nije Linića čuo i da je od njega dobio informaciju o bilo kakvim sumnjama, intrigama, dokazima ili nezakonitostima u poslovanju INE", rekao je. Istaknuo je da su te dezinformacije posao za državnoga odvjetnika.

Linić je objasnio da ne bi reagirao da je bila riječ samo o jednom napisu, ali da je sve to preraslo u aferu u gotovo svim medijima, da je to danas afera broj jedan, i da se želi predstaviti kao rat između "nas dvojice, a iza toga valjda, slijedi i rat stranaka".

"Ta proizvodnja afera nešto je što je sada preraslo u stihiju, prisutno je u svim medijima, a to šteti i INI, kao i Vladi, u pregovorima s potencijalnim partnerima u privatizaciji INE", rekao je Linić, dodajući da je šteta i što se tim napisima šteti i stranim kompanijama i onima koji posluju s Inom.

Vezano za javni natječaj i izbor ponuđača za modernizaciju rafinerija, Dragičević je objasnio da je i inače, kao i u ovom slučaju, uobičajeno da kada predsjednik Nadzornog odbora na temelju dobivenih informacija, koje mogu biti i anonimne, upozori na nešto što traži internu provjeru, da se ona i provede, a to je učinjeno i u slučaju izbora tvrtke Lummus Global.

Linić kaže da je dobio izvješće interne kontrole i da mu je ono bilo dovoljno i da nije smatrao potrebnim stavljati ga na Nadzorni odbor, a da je Dragičević, kao predsjednik Uprave, ocijenio da treba tražiti i policijsku provjeru.

Linić napominje da za to nije znao, ali i ističe da u tome ne vidi ništa sporno.

Dragičević je objasnio da je predsjednik Nadzornog odbora upozorio na nepravilnosti u pojedinim odnosima INE i nekih poduzeća, pa je Dragičević ocijenio da treba tražiti provjeru MUP-a kao treće nezavisne osobe. "Budući je interna kontrola, kao i mi, uvjerena da je sve u redu, a u skladu s informacijama koje su postojale, bilo je najlogičnije da to provjeri netko treći", rekao je.

Predsjednik Uprave INE ponovio je kako misli da je odluka (o izboru Lummus Globala) dobra, da je financijski povoljna i najbolja za INU i Hrvatsku, te da sve sumnje mogu provjeriti stručne ekipe i MUP.

Prijava MUP-u podnesena je prije dva mjeseca, a prema Linićevim informacijama, ministar Šime Lučin to još nije dao u obradu.

Na pitanja je li predsjednik Uprave INE trebao medijski istupati vezano za privatizaciju tvrtke, Linić je kazao da je njegov osobni stav da o privatizaciji nije trebao istupati, iako, dodaje, svatko o tome ima osobni stav.

Predsjednik Uprave i predsjednik Nadzornog odbora INE govorili su i o pozitivnim rezultatima tvrtke u posljednje tri godine tijekom kojih je tržišna vrijednost INE s prijašnjih 750 milijuna dolara, sada narasla na 1,5 do 1,9 milijardi dolara, te spomenuli i niz afera koje su pratile INU, od Bijele knjige, slučaja Balenović, do posljednje afere.

U tom kontekstu je spomenut i slučaj Avanti, odnosno interes koji je INA pokazala za kupnju te austrijske tvrtke i njezinih benzinskih crpki. Kako je danas izvijestio Dragičević, Avanti je vjerojatno prodan austrijskom OMV-u.

Pročitajte više