LITVA: POČEO EUROPSKI GOSPODARSKI FORUM

Peti Gospodarski forum sjevera i juga Europe, uz sudjelovanje tridesetak zemalja među kojima je i Hrvatska, otvoren je u ponedjeljak prije podne u Vilniusu, prijestolnici Litve..



Hrvatsku na Forumu predstavlja ministar vanjskih poslova Miomir Žužul koji će se navečer govorom obratiti sudionicima skupa.

Forum je otvorio litavski premijer Algirdas Brazauskas ocjenom da sudionici "imaju priliku, možda i prvi puta u povijesti, razne kulture i civilizacije približiti na način koji će biti koristan državama, regijama i cijeloj Europi".

"To je jako dobar razlog da budemo zainteresirani za blisku suradnju između zapadne i istočne, sjeverne i južne Europe" kazao je Brazauskas.

Osim gospodarskih problema europskih regija i pitanja financiranja proširenja EU, dvodnevni Gospodarski forum bavit će se i članstvom Turske u Uniji.

Organizatori Gospodarskog foruma su Neovisni institut za europske poslove (INEA) i tursko vijeće za vanjske gospodarske odnose (DEIK), neprofitna udruga koja se bavi promicanje gospodarskih odnosa Turske kroz bilateralna poslovna vijeća.

Na Forumu, osim Hrvatske, sudjeluju Albanija, Austrija, Cipar, Njemačka, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Island, Latvija, Luksemburg, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Švedska, Češka, Turska i Velika Britanija, BiH, SCG i predstavnici Kosova.

Zemlja domaćin Litva, od ove godine članica NATO-a i EU, nalazi se na 17. mjestu u Europi na ljestvici zemalja najatraktivnijih za ulaganje. Litva je i zemlja čije gospodarstvo zabilježilo najveći napredak među baltičkim zemljama. Godine 2002. domaći bruto proizvod je rastao 6,8 posto, a 2003. godine zabilježen je rast od 9 posto što Litvu stavlja na prvo mjesto u cijeloj Europi po gospodarskom rastu.

I dok je gospodarstvo Litve u uzlaznoj putanji ta se zemlja međutim suočava sa dva velika problema: epidemijom AIDS i visokom stopom samoubojstava.



(Hina) xvk ydj

Pročitajte više