Ljajić: Optužnicom protiv Hadžića završen spisak mogućih haških putnika

NAJNOVIJOM haaškom optužnicom protiv bivšeg predsjednika tzv. Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića završava se spisak "mogućih putnika" za Den Haag, izjavio je ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore i predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom Rasim Ljajić beogradskom dnevniku "Blic" od utorka. On je naglasio da će unatoč tome što je Hadžić u bijegu, nadležna tijela učiniti sve da i u ovom slučaju ispune svoje obveze.

Po Ljajićevim riječima, Tužiteljstvo Međunarodnog suda za ratne zločine u Den Haagu vodilo je istrage protiv Hadžića, Milana Babića i generala Blagoja Adžića, a govorilo se o još jednoj istrazi, ali se ne zna protiv koga, koja je kasnije bila obustavljena. Kad je riječ o generalu Adžiću, moguće je da je Haško tužiteljstvo odustalo od optužnice.

"Adžić se trenutno ne spominje. Možda je Tribunal odustao od te optužnice, ali ja to ne znam", kazao je Ljajić, dodajući da će vlasti u Beogradu "učiniti sve da ispune preuzete obveze, koje su u skladu sa Zakonom o suradnji s Haškim tribunalom", te da će "iako je točno da je pobjegao", nadležni učiniti sve da i u slučaju optuženog Hadžića učine "sve da ispune svoje obveze".

Ljajić je dodao da namjerava u Den Haagu tražiti da se "jasno podvuče crta s optužnicama, jer to državi otežava posao. U javnosti će uvijek biti spekulacija da Haško tužiteljstvo nema namjeru stati s optužnicama".

Pročitajte više