Ljajić: SCG će uhititi Ratka Mladića

VLASTI Srbije i Crne Gore usmjeriti će sve snage na pronalaženje i uhićenje bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, najavio je ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić koji je ujedno i nacionalni koordinator za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju.

"Po svaku cijenu želimo izbjeći situaciju u kojoj se nalazi Hrvatska zbog Ante Gotovine da zbog jednog čovjeka bude zaustavljen put prema europskim integracijama", izjavio je Ljajić u intervjuu kojega je u srijedu objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Ljajić je ocijenio kako je politika Europske unije prema Hrvatskoj kakva se sada primjenjuje zbog slučaja Gotovina zapravo poruka svim zemljama regije a posebice kada je u pitanju uhićenje Mladića i Radovana Karadžića, što je zadaća koju trebaju obaviti SCG i Bosne i Hercegovina.

"Nakon pozitivne ocjene u Studiji o izvodljivosti i 14 dragovoljnih predaja Haaškom tribunalu, ne sumnjamo da je naša posljednja obveza izručenje Ratka Mladića", kazao je ovaj visoki dužnosnik vlade u Beogradu.

Ljajić je pojasnio kako se sada radi na tome da se utvrdi nalazi li se Mladić uopće na teritoriju SCG da ga se se, ako je to slučaj, bez odlaganja pošalje u Den Haag. "Sve snage usmjerene su ka pronalaženju i uhićenju Ratka Mladića", kazao je Ljajić.

On je dodao kako su vlasti u Beogradu svjesne da se Mladić neće dragovoljno predati i da su stoga spremne uhititi ga kada bude pronađen.

Pročitajte više