Ljajić: SCG pred tihim sankcijama zbog haških optuženika

MINISTAR za ljudska prava SCG Rasim Ljajić opovrgnuo je u četvrtak tvrdnje da vlasti u Beogradu pregovaraju s Ratkom Mladićem o njegovoj predaji, dodao da nema nikakvih pouzdanih informacija gdje bi bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba mogao biti i naglasio da se njegova zemlja zbog haških optuženika nalazi pred tihim međunarodnim sankcijama.

"Nije bilo posrednih ili neposrednih kontakata s Mladićem niti je bilo tko iz vlade s njim pregovarao", rekao je Ljajić u intervjuu kojega je u četvrtak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Ljajić, koji obnaša i dužnost predsjednika nacionalnog vijeća SCG za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), potvrdio je međutim da njegovoj zemlji prijete teške posljedice ne riješe li se u naredna dva mjeseca neka važna pitanja u odnosima s Haškim tribunalom. Rekao je da ne očekuje izravne sankcije protiv SCG no tiha diplomatska, politička i ekonomska izolacija sasvim je vjerojatna.

Ljajić tvrdi vlasti u Beogradu trenutačno provjeravaju sve moguće informacije o Mladiću no ta potraga do sada nije dala nikakve rezultate.

Prema njegovim tvrdnjama, Mladić je posljednji put viđen na teritoriju SCG u lipnju 2001. godine i od tada mu se gubi svaki trag. Vlasti SCG smatraju se on vjerojatno kreće između Srbije i BiH odnosno Republike Srpske.

Odgovarajući na pitanje što je s preostalih 16 optuženika za koje ICTY tvrdi da se kriju u Srbiji, Ljajić je rekao da je do sada obavljen razgovor s nekoliko generala kojima je sugerirana dragovoljna predaja "kako bi se spriječila unutarnjopolitička destabilizacija" no ni ti kontakti još nisu dali rezultata.

Ljajić je samo rekao da bi se "za nekoliko dana" mogao rješiti slučaj Gorana Hadžića, no nije želio govoriti o potankostima vezanim za traženo izručenje bivšeg vođe pobunjenih Srba u Hrvatskoj koji je sve do donedavnog objavljivanja optužnice mirno živio u Novom Sadu.

(Hina) xrm ydj

Pročitajte više