Ljekarne protuzakonito naplaćivale lijekove

Foto: Shutterstock

LJEKARNE koje su dosad pacijentima koji bi nakon otpusta s hitne bolničke službe dolazili po lijekove naplaćivale iste, to su radile protuzakonito. U HZZO-u tvrde kako takvi postupci nisu u skladu sa zakonskim propisima.

U HZZO-u također naglašavaju da u bolničkoj hitnoj službi liječnici ne mogu propisivati recepte, niti ljekarnici mogu izdati lijekove na temelju bolničkih nalaza iz bolničke hitne službe.

"Osigurane osobe su zbrinute unutar bolničke hitne službe u slučaju potrebe za peroralnom ili parenteralnom terapijom, a u slučaju potrebe za daljnjom terapijom po izlasku iz bolnice, ako ne mogu pričekati prvi radni dan svog izabranog doktora, javljaju se liječniku primarne zdravstvene zaštite u posebnom dežurstvu ili izvanbolničkoj hitnoj službi.

Stoga nema potrebe da nakon otpusta s bolničke hitne službe odlaze u ljekarnu, plaćaju lijek, te potom traže refundacije od HZZO-a. To nije u skladu sa zakonskim propisima", stoji u odgovoru HZZO-a za Index.

"Liječnici u bolničkoj hitnoj ne mogu propisivati recepte"

Iako je tvrde, bilo slučajeva u kojima su pacijenti nakon otpuštanja iz bolničke hitne službe odlazili u ljekarnu po lijek i plaćali kako bi imali potrebnu terapiju do početka rada njihovog izabranog doktora (primjerice na mjestima gdje nije organizirano posebno dežurstvo primarnog liječnika), spomenuta praksa nije u skladu s propisima i intenzivno se radi na organiziranju pružatelja zdravstvene zaštite tako da se to više ne događa.

"Liječnici u izvanbolničkoj hitnoj službi mogu pacijentima propisivati lijekove na recepte na isti način kao što može njihov izabrani doktor u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, i recepti propisani u izvanbolničkoj hitnoj vrijede jednako kao i recepti koje je propisao izabrani doktor. Posebnost izvanbolničke hitne službe je u tome što liječnici količinski propisuju lijekove u najmanjem pakiranju u propisanoj dozi", kažu u HZZO-u.

Dakle, kako objašnjavaju, u oba slučaja, i ako je pacijent bio na bolničkoj hitnoj, i u izvanbolničkoj hitnoj službi, pacijenti su tvrde, zbrinuti s lijekovima.

Inače, ističu u HZZO-u, svaki propisani recept na tiskanici HZZO-a se u ljekarnama tretirao i tretira jednako, a razlika između recepta koji je propisao liječnik u izvanbolničkoj hitnoj službi i liječnik obiteljske medicine i/ili pedijatar na tiskanici HZZO-a ne postoji niti se u ljekarnama ikada radila.

"U bolničkoj hitnoj službi, kako smo rekli, lijekove na recept se ne propisuju. Pacijent je jedino dužan platiti participaciju (ukoliko nema dopunsko osiguranje) te nadoplatu za lijek s dopunske liste HZZO-a", kažu u HZZO-u.
 

Pročitajte više