Ljekovite leće u borbi protiv očnih bolesti

BOLESTI očiju, poput glaukoma, mogle bi se lakše i sigurnije liječiti novom vrstom kontaktnih leća koje su ujedno i lijek, a s njihovom bi upotrebom kapljice za oči postale stvar prošlosti, priopćili su znanstvenici Sveučilišta na Floridi.

Meke kontaktne leće stopljene s lijekom za oči omogućuju pouzdaniju primjenu lijeka, a leće bi se mogle nositi i do 15 dana bez skidanja. Znanstvenici su lijek smjestili u sitne čestice nevidljive ljudskom oku, tzv. nanočestice, i dodali ih želatinastom materijalu koji se koristi za izradu mekih kontaktnih leća, a koje se mogu napraviti tako da ujedno služe i za korekciju vida.

Mnogi očni problemi obično se rješavaju primjenom kapljica za oči. To, međutim, znači učestalu primjenu i nespretnost postupka koji onemogućuje točno doziranje lijeka, a time i nepotrebno rasipanje lijeka. Kapljice se, osim toga, miješaju sa suzama i istječu kroz nosnu šupljinu te na kraju završe u krvotoku, što povećava rizik od nepoželjnih popratnih pojava.

"Ljekovite leće" bi sve to mogle spriječiti postupnim otpuštanjem lijeka u oko. Osim liječenja očnih bolesti, isti bi se postupak mogao koristiti i antibiotikom kako bi se proizvele kontaktne leće s produljenim nošenjem. Na taj bi se način mogle spriječiti razne bakterijske infekcije oka.

Znanstvenici procjenjuju da bi se ljekovite kontaktne leće na tržištu mogle pojaviti za desetak godina.

Pročitajte više