LJUBIĆ: MOSTARSKO SVEUČILIŠTE OPSTALO ZAHVALJUJUĆI POMOĆI RH

Sveučilište u Mostaru opstalo je zahvaljujući pomoći Vlade Republike Hrvatske i sveučilišta iz Republike Hrvatske, izjavio je rektor Sveučilišta u Mostaru Frano Ljubić u intervjuu bosanskohercegovačkom izdanju Večernjeg lista od petka. L

Podsjetivši kako je Vlada Republike Hrvatske i ranije pomagala, rektor Ljubić je naglasio kako se sada ta pomoć odvija "na jedan kvalitetniji način, jer je od ove godine po prvi put u proračun uvedeno i financiranje Sveučilišta u Mostaru".

Vodstvo Sveučilišta u Mostaru, jedine visokoškolske ustanove u BiH na hrvatskom jeziku, u rujnu ove godine je na najstarijem europskom Sveučilištu u Bologni potpisalo Bolonjsku deklaraciju kojom se zagovara autonomija sveučilišta diljem Europe u 21. stoljeću.

Procjeniteljska skupina rektora sveučilišta iz europskih zemalja nedavno je dva puta posjetila Sveučilište u Mostaru i, po Ljubićevim riječima, poduprla nastojanja ove visokoškolske ustanove da njeguje hrvatski jezik.

U Mostaru (istočnom dijelu) djeluje još jedna visokoškolska ustanova, Univerzitet "Džemal Bijedić", na bosanskom jeziku. Proteklih godina pojedini dužnosnici međunarodne zajednice angažirani u BiH više su puta zagovarali ujedinjenje Sveučilišta i Univerziteta u Mostaru u jednu visokoškolsku ustanovu.

Rektor Sveučilišta Ljubić tvrdi, međutim, kako se u završnom izvješću Europskog rektorskog zbora, nastalom na temelju saznanja Procjeniteljske skupine, "ne podržava nekakva prinudna integracija dvaju sveučilišta u Mostaru". "U jednom članku točno stoji da se toplo preporučuje predstavnicima međunarodne zajednice u BiH da ne rade pritisak na integraciju dvaju sveučilišta u Mostaru", dodao je Ljubić.

(Hina) xpg ybr

Pročitajte više