Ljubičić: Prijedlog zdravstvene reforme u Saboru početkom ožujka

MINISTAR zdravstva Neven Ljubičić najavio je danas da će prijedlog zdravstvene reforme ući u saborsku proceduru početkom ožujka, a u petak će socijalnim partnerima dati nacrte reformskih zakona.

Ljubičić je u izjavi za Hrvatski radio potvrdio da će oko 2,5 milijuna građana ostati oslobođeno od plaćanja participacije.

Ovoga trenutka imamo 2,5 milijuna ljudi koji su oslobođeni plaćanja takve doplate, a taj se broj neće reducirati, rekao je ministar.

Dodao je da se neće mijenjati niti sustav dopunskog zdravstvenog osiguranja, pa će cijena polica ostati ista, po 50 ili 80 kuna. No, to osiguranje više neće pokrivati participacije za lijekove.

Odredit će se dvije liste lijekova. Na prvoj, besplatnoj listi bit će otprilike 500 vrsta lijekova, a skuplje će lijekove, s druge liste, građani moći dobiti uz doplatu.

Tom izmjenom Ljubičić očekuje uštedu od 350 milijuna kuna godišnje.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nudit će sve lijekove s osnovne liste bez ikakve participacije.

Ljubičić je najavio i promjenu odluke po kojoj se nisu plaćali troškovi prijevoza za liječenje na udaljenosti manjoj od 100 kilometara.

Ta će se udaljenost smanjiti na 40 kilometara, a od plaćanja će se izuzeti osobe do 18 godina starosti i osobe koje žive na područjima od posebnog državnog interesa, na otocima i brdsko-planinskim područjima.

Pročitajte više