Ljubljana: Nema potvrde novog sastanka Hrvatske i Slovenije o incidentima na moru

NOVI sastanak hrvatskih i slovenskih diplomata o incidentnim situacijama na moru nije izgledan u kratkom roku, dalo je u ponedjeljak do znanja slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Kako su u tom ministarstvu naveli za slovensku novinsku agenciju STA, sastanak supredsjedatelja povjerenstva za malogranični promet i suradnju "ne očekuje se u kratkom roku", a isto tako ne raspolažu informacijama o sastanku ministara vanjskih poslova Ive Vajgla i Miomira Žužula, o čemu je pozivajući se na neslužbene izvore pisao hrvatski tisak.

Prošlotjedni sastanak supredsjedatelja mješovitog povjerenstva za malogranični promet Olge Kresović Rogulja i Aleksandra Geržine završen je bez uspjeha zbog odbijanja slovenske strane da se obnovi kodeks ponašanja ribara u Savudrijskoj vali uz uvjet da slovenska policijska plovila u zaljevu ne prelaze crtu sredine, otkrivaju slovenski mediji.

Incidenti na moru u pograničnom pojasu u Sloveniji ovih dana izazivaju reakcije političkih stranaka, pri čemu su najoštrije bile one Slovenska nacionalna stranka (SNS) i Slovenska pučka stranka (SLS).

Neki slovenski analitičari smatraju da bi zaoštravanje odnosa s Hrvatskom nepuna dva mjeseca pred parlamentarne izbore koristilo oporbenim strankama desnog centra, dok drugi smatraju da bi upravo sadašnje stranke na vlasti zbog izjednačene predizborne utakmice mogle pokušati unošenjem te teme u predizbornu kampanju pridobiti "nacionalno svjesniji" dio domaćeg elektorata.

Pročitajte više