Ljubljana proučila hrvatsku notu, odgovor za nekoliko dana

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u srijedu da je proučilo sadržaj hrvatske prosvjedne note kojom je upozoreno na sve češći ulazak slovenskih ribarskih i policijskih plovila u vode nedaleko Savudrije, te da će na nju odgovoriti tijekom sljedećih dana.

Istodobno, neslužbeni izvori u Ljubljani navode da je riječ o pritisku Zagreba u smjeru stjecanja povoljnijih pozicija pred eventualnu međunarodnu arbitražu oko granice na moru.

"Sada i službeni Zagreb u Ljubljanu šalje note o prelasku slovenskih plovila preko zamišljene crte sredine jer time učvršćuje svoj položaj prije eventualne arbitraže", prenosi slovenski tisak od četvrtka razmišljanje neimenovanog slovenskog diplomata.

Službeno je tumačenje Ljubljane u vezi sa zadnjim izgredima ispred savudrijske obale kako je incidentna svaka situacija u kojoj hrvatski policijski i civilni brodovi idu preko zamišljene crte slovenske policijske kontrole ili pomorskog "djelovanja" u Savudrijskoj vali odnosno Piranskom zaljevu.

Slovenski vodeći list "Delo" u svom broju od četvrtka međutim i samo imenovanje Savudrijska vala u hrvatskoj noti naziva "posebno znakovitim". Taj "novi naziv" za "Piranski zaljev" izmislili su, navodi list, "hrvatski ekstremni desničari i savudrijski ribari", a onda je on ušao i u "rječnik hrvatske diplomacije i najviših dužnosnika, pa i premijera (Ive) Sanadera".

Slovenski elektronički mediji javili su u srijedu navečer da između Ljubljane i Zagreba teku novi razgovori o utvrđivanju "ribarskog kodeksa" u spornim vodama, kako bi se izbjegle incidentne situacije na moru, sličnog onome koji su prije dvije godine donijeli tadašnji premijeri Janez Drnovšek i Ivica Račan.

Slovenske političke stranke, oporbene i bliske vladi, zatražile su u srijedu u izjavama za javnost "energičnije" djelovanje vlade premijera Anton Ropa u vezi Piranskog zaljeva, tražeći obranu "nacionalnih interesa" na moru.

Slovenski promatrači to ocjenjuju i dokazom važnosti "hrvatske tematike" koju ona ima u slovenskoj javnosti i politici, osobito pred parlamentarne izbore. Oni se ove godine održavaju nešto ranije nego što je to bilo uobičajeno, pa će se sva predizborna kampanja odvijati u kolovozu i rujnu.

Predsjednik Janez Drnovšek izbore za 90 zastupnika Državnog zbora raspisao je za nedjelju 3. listopada.

(Hina) xfl ymaš

Pročitajte više