Ljubljanska banka pred Europskim sudom: Slovenci vječno nevini

TUŽBA trojice hrvatskih građana protiv Slovenije, a zbog duga Ljubljanske banke odbačena je danas jednoglasnom odlukom Velikog vijeća Europskog suda u Strasbourgu. U obrazloženju odluke kaže se kako su Ivo Kovačić i Marijan Mrkonjić već isplaćeni, dok je Dolores Golubović pokrenula sudski postupak pred hrvatskim pravosuđem.

130 tisuća štediša iz Hrvatske

Riječ je o potvrđenoj odluci prvostupanjskog suda iz 2006. godine kada je i sedmeročlano vijeće Suda u Strasbourgu odbacilo tužbu trojice hrvatskih državljana.

Podsjetimo, pretpostavlja se kako u Hrvatskoj postoji oko 130.000 štediša bivše Ljubljanske banke, a koji potražuju oko 172 milijuna eura. Riječ je o glavnici, bez pripadajućih kamata, a oštećeni se pozivaju na odredbu Europske konvencije o ljudskim pravima kojom je zajamčeno pravo na vlasništva. Također, hrvatske štediše nisu mogle povući svoje devizne štedne uloge u zagrebačkoj poslovnici Ljubljanske banke dok je to isto pravo, stoji u tužbi, omogućeno Slovencima.

Slovenija se umiješala?

Ministarstvo pravosuđa Ane Lovrin reagiralo je danas priopćenjem na odluku iz Strasbourga navodeći kako odluka suda ne znači i okončanje postupka vezano za Ljubljansku banku.

"Današnjom presudom okončan je postupak u predmetu navedenih troje štediša, međutim nije odlučeno o suštini problema stare devizne štednje u Ljubljanskoj banci. Ostaje otvoreno pitanje je li se Slovenija svojim zakonima umiješala u privatnopravni odnos između banke i štediša, te onemogućila štediše u naplati svojih potraživanja", navodi se u današnjem priopćenju u kojem se podsjeća kako je Europski sud za ljudska prava naveo kako je zbog stare devizne štednje podneseno više tisuća zahtjeva protiv država slijednica bivše SFRJ.

Mesić za dogovor

"U tom kontekstu Sud smatra da, iako ima nadležnost za odlučivanje o njima, konačno rješenje pitanja moglo bi se  postići pregovorima između država slijednica bivše SFRJ", tumači ministarstvo pravosuđa.

O dogovoru Hrvatske i Slovenije za pitanja stare štednje Ljubljanske banke suglasan je i predsjednik Stjepan Mesić. Naime, Mesić je danas komentiravši odluku suda naglasio kako je Hrvatska za dogovor oko Ljubljanske banke, ali da bi ga trebala prihvatiti i druga strana.

"Ako sudovi ne mogu riješiti taj slučaj, dužne su to učiniti države jer građani jedne zemlje ne mogu biti kažnjeni zbog raspada bivše države i ne smiju se štediše banke tretirati na različite načine ovisno o tome iz koje su sadašnje države", naglasio je Mesić danas u Opatiji pred novinarima.

  
I.Ć.
Foto:Arhiva

Pročitajte više