Tu tu tu turizam, nema nam pomoći

"HRVATSKU iz gospodarske recesije neće izvući turistička sezona i ne treba polagati prevelike nade u to. Naime, ekonomske analize kažu kako u stabilnim gospodarstvima turizam ima iznadprosječnu stopu rasta dok je u vrijeme kriza upravo turizam najosjetljiviji i ima iznadprosječnu stopu pada." rekao je danas SDP-ov saborski zastupnik i član Ekonomskog vijeća Ljubo Jurčić dodajući kako ove turističke sezone možemo očekivati i do deset posto turista manje.

> Voda došla do grla: Bajsu preostalo angažiranje Indijanaca da spase sezonu

> "Ako propadne turistička sezona, Hrvatska će bankrotirati"

Jurčić kaže kako su vlade na emitivnim turističkim tržištima Češke, Slovačke, Mađarske i Rusije devalvirale svoju valutu od 20 do čak 40 posto.

"Sljedeći te pokazatelje to znači da će hrvatski turizam za goste iz tih zemalja biti toliko skuplji", rekao je danas novinarima u Zadru Jurčić ističući kako se radi o izazovu hrvatskoj tečajnoj politici.

Razvoj proizvodnje

"Sada je važno da se Hrvatska okrene razvoju proizvodnje i iskoristi trenutak kada nam pada uvoz. Predviđanja su da će prihodi u državnom proračunu biti manji za oko 10 milijardi kuna pa je prema tome nužan i rebalans proračuna. No, on se ne radi na način da se poveća porez i građanima povećaju svakodnevni životni troškovi, već se mora ići povećanjem domaće proizvodnje", istaknuo je danas Jurčić pojašnjavajući kako bi trebalo zaustavljati pad domaće proizvodnje te ne trošiti novce na neproduktivne objekte s dugim rokom povrata investicije.

"U to naravno spadaju cestogradnja i mostogradnja, a ta sredstva treba usmjeriti prema investicijama u objekte koji povećavaju proizvodnju i stimuliraju izvoz", rekao je Jurčić na kraju.

M.M.
Foto: Index (Arhiva)

Pročitajte više