Lobiranje: Sanader je s Mesićem razgovarao o budućem predsjedniku države

"IVO SANADER mi je rekao kako se neće kandidirati na izborima za Predsjednika RH, a samo je ponovio kako još uvijek nije isključeno da će jednog dana vratiti u politiku", rekao je danas predsjednik Stjepan Mesić pred okupljenim novinarima nakon Hrvatsko-armenskog poslovnog foruma u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Podsjetimo, pobjegli premijer Ivo Sanader susreo se tajno s predsjednikom Mesićem prije tjedan dana na Pantovčaku, a riječ je o sastanku za koji je javnost saznala tek jučer. Naravno, taj sastanak ostavio je otvorenim niz pitanja poput onog kakav utjecaj u kreiranju državne politike ima bivši premijer koji je stranku i državu ostavio u naslijeđe svojoj nasljednici Jadranki Kosor?

Samo ne Vidošević!

No, prema neslužbenim podacima iz HDZ-a, kojima raspolaže Index, navodno je upravo predsjednička utrka bila glavna tema razgovora bivšeg premijera i Mesića. Naime, Sanader se navodno boji Nadana Vidoševića kao jakog predsjedničkog kandidata na kojeg neće imati utjecaja kada se jednom vrati u politiku.

Prema tvrdnjama istog izvora iz HDZ-a Sanader koji po svaku cijenu želi zadržati politički utjecaj, odgovara bilo koji drugi kandidat osim Vidoševića s kojim je bio u zavadi u vrijeme dok je bio prvi čovjek Vlade i HDZ-a.

Mesić je u cijeloj priči izuzetno bitan jer postoje naznake kako će podržati upravo Vidoševića, a i Sanaderu je jasno da će onaj na koga Mesić "pokaže prstom" kao svog nasljednika imati velike šanse zasjesti na čelo države.

Uostalom, "tajni i javni" paktovi Mesića i Sanadera nisu bili neuobičajeni u vrijeme kada je Sanader bio na čelu Vlade pa tako razgovor Mesića i Sanadera gotovo i dva mjeseca nakon bijega i nije nevjerojatan.

Vidošević je bio prvi gost kod Kosor

No, ne treba zaboraviti kako je upravo tih dana, kada je i bio sastanak Mesića i Sanadera održan i sastanak Jadranke Kosor i aktualnog predsjednika države. Tada, podsjetimo se, nije bilo nikakvih izjava za javnost o detaljima razgovora, a zapravo ni jedan od aktera nije htio priznati da su upravo predsjednički izbori i Mesićev miljenik Vidošević bili predmet razgovora.

U kontekstu tajnih razgovora u čijem je središtu Mesić, a Vidošević predmet istih, ne treba s uma smetnuti ni činjenicu kako je upravo predsjednik HGK-a i predsjednički kandidat bio prva javna osoba kojeg je primila tek ustoličena premijerka Kosor.

Mesić je danas pred novinarima pokušao sve relativizirati, prebacujući temu razgovora.

Mesić o odlasku nakon dva mjeseca?

"Bivši premijer Sanader nije mi otkrio prave razloge svog odlaska", rekao je danas Mesić okupljenim novinarima pokušavši podmetnuti "ekskluzivnu" informaciju kako su zapravo razgovarali o "razlozima odlaska". Također, kada su Mesića danas pitali kojeg kandidata favorizira, i to u dvorištu Hrvatske gospodarske komore, aktualni predsjednik rekao je da će se javno izjasniti tek u drugom krugu.

"Dokle god Vidošević ne koristi HGK u predizborne svrhe, nije potrebno da odstupi s mjesta predsjednika. On uostalom još i nije službeno kandidat, nego tek kad preda potrebnih 10.000 potpisa", rekao je danas Mesić novinarima.

Pročitajte više